Architectuur

Jean Nouvel verliest rechtszaak Philharmonie

Jean Nouvel heeft de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen zijn opdrachtgever inzake de Philharmonie in Parijs verloren. De Franse architect eiste dat het concertgebouw op 26 punten aangepast zou worden. Ook wilde hij bij de rechter afdwingen dat zijn naam en beeld niet langer met het project geassocieerd zou worden.

Onderdelen als de gevels, foyers en akoestische elementen in de concertzaal stroken volgens Nouvel niet met het oorspronkelijke ontwerp en moeten worden aangepast. De rechter achtte het door de architect aangeleverde bewijsmateriaal echter niet overtuigend genoeg om hem gelijk te geven. Nouvel moet de gerechtskosten betalen, plus een boete van 6.000 euro aan de Philharmonie.

De Philharmonie is afgelopen januari na veel vertraging en een kostenoverschrijding van minstens 100 miljoen euro geopend. Nouvel liet bij de opening verstek gaan, omdat hij zich ten onrechte voelde aangewezen als zondebok voor alle malheur en omdat het gebouw nog niet voltooid is. Voor de laatste aanpassingen gaat de Philharmonie komende zomer twee maanden dicht.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant