Architectuur

Jean Nouvel over zijn droom voor het Zuidstation

Zijn imposante oeuvre zou centraal staan op de lezing onlangs in Brussel. Maar de superster van de Franse architectuur was naar onze hoofdstad afgezakt met een missie: zijn 'Brusselse droom' aanprijzen. De opmerkelijke facelift die hij in petto heeft voor het Zuidstation zit nog volop in de studiefase (DS 5 mei). Het voorstel voor een vlindervormige toren, pal boven de perrons, is zeer on-Brussels door zijn monumentaliteit, lef en verbeeldingskracht. Het prikkelt de geesten. En wie weet, misschien ook de politici?

Meubilair

Jean Nouvel (65), die in 1987 furore maakte met het Institut du monde arabe in Parijs, heeft best wat te vertellen over de hedendaagse stad. Over Parijs zelf, om te beginnen. Met projecten als de Fondation Cartier, het museum Quai Branly, binnenkort de nieuwe Philharmonie en de Tour Signal voor La Défense, schaart hij zich in de traditie van de Grands travaux die onder François Mitterand in gang gezet werden.

Nouvel heeft een hekel aan gekloonde, conventionele architectuur in de stad. Urbanistisch meubilair, zo omschrijft hij ze. 'Ik zie veel stadswijken die op elkaar lijken', zo begon hij zijn lezing. 'Ze lijken het statuut te hebben van beschermde, autonome zones. Hun uitzicht wordt gedicteerd door regels die niet veranderen.'

Nouvel gelooft rotsvast in steden die permanent veranderen, die bruisen van leven. Architectuur kan daar haar steentje toe bijdragen. Door bij de tijd te zijn. Maar ook door de band te verstevigen met het historische weefsel van de stad en met 'de fabriek van het dagelijks leven'.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant