Architectuur

Jean Nouvel geeft lezing in Paleis voor Schone Kunsten

De Franse toparchitect Jean Nouvel geeft op dinsdag 3 mei om 19 uur een lezing in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Hij zal het onder andere hebben over zijn visie op architectuur, over voorbeelden van eigen creaties die deze visie illustreren en over zijn toekomstige plannen met het Brusselse Zuidstation.
Jean Nouvel is een van de meest charismatische figuren binnen de internationale architectuurwereld. Hij benadert architectuur als een vorm van visuele kunst: de beelden en de vormgeving spreken voor zich. Techniek staat bij hem ten dienste van de emotie, van het symbool dat een gebouw moet zijn. Na eerst vooral actief te zijn geweest in Frankrijk en Europa (met uitschieters als Torre Agbar in Barcelona en de Opera van Lyon), hebben zijn ateliers gedurende het laatste decennium ook enkele grote projecten gerealiseerd in onder andere Tokio (de Dentsutoren) en de Verenigde Staten (het Guthrie Theatre in Minneapolis) en houden ze zich momenteel bezig met het ontwerpen van het Louvre in Abu Dhabi (dat in 2013 opgeleverd zou moeten worden). In ons land zal Nouvel binnenkort Brusselse Zuidstation onder handen nemen.

Zijn werk is dus nog steeds alomtegenwoordig, al doet zijn overvolle lijst onderscheidingen vermoeden dat de Fransman 'fin de carrière' is. De Lion d'Or, Aga Khan, Equerre d'argent, Ordre des Arts et des Lettres, Prix Borromini, het Légion d'Honneur en in 2008 de Pritzkerprijs.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant