Architectuur

Eerste reacties op afschaffing Vlaams Bouwmeester

Twee maanden terug publiceerde Architectura een kritische evaluatie van de huidige invulling van het Vlaams bouwmeesterschap. Uit gesprekken met een aantal architectenbureaus was immers gebleken dat er een onvrede leefde over de huidige gang van zaken. Dat de functie van de Vlaams Bouwmeester zou ingekanteld worden in de administratie, hield echter niemand voor mogelijk.

Het is slechts een kort stukje in het nieuwe regeerakkoord, dat in eerste instantie handelt over het overheidspatrimonium en vastgoedbeleid. De drie onderhandelingspartners N-VA, Open VLD en CD&V stellen daarin een opmerkelijke koerswijziging voor wat betreft het cultureel en architecturaal beleid. De Vlaams Bouwmeester verliest zijn autonomie en wordt ingekanteld in het departement Ruimtelijke Ordening. Letterlijk staat:

“Na het aflopen van het mandaat van de huidige Vlaams Bouwmeester, richten we een Bouwmeestercollege met een adviserende rol op bij het departement Ruimtelijke Ordening. Het bestaat uit een vijftal parttime expert-architecten met een tijdelijk mandaat en (gedeeltelijk) mee gekozen door het architecturale middenveld. Elk lid van het college kan advies verlenen bij projecten van de Vlaamse overheid en bij lokale besturen. De voorzitter van het Bouwmeestercollege draagt de titel van Vlaams Bouwmeester. We herbekijken de instrumenten en het team van de Vlaams Bouwmeester in functie van de nieuwe opdracht onder het departement Ruimtelijke Ordening. We blijven de lokale besturen ondersteunen en adviseren bij het voeren van een beleid gericht op ruimtelijke en architecturale kwaliteit.”

Reacties

Critici stellen vragen bij wat bedoeld wordt met “het architecturale middenveld”. Eric Rinckhout van De Morgen vreest dat het de deur open zet voor lobbyisten. “Welk middenveld? Projectontwikkelaars, architectenbureaus,...? De kans lijkt weer groot te worden dat de sterkste lobbyisten vrij spel krijgen - net als vroeger.”

Ook het verlies aan autonomie stoot op onbegrip. Architectuur mag niet gebaseerd worden op naakte cijfers en technische kwesties, schrijft architectuurcriticus Christophe Van Gerrewey in De Standaard. “Ruimtelijke Ordening gaat over regels naleven en percelen inkleuren. Architectuur gaat over discussie en keuzes, over veelbesproken, noodzakelijkerwijze bekritiseerde en nooit helemaal objectieve beslissingen.”

Lees verder op Architectura

Ook interessant