De Verbouwing

Hoe komt het ontwerp van een woning tot stand?

Hoe komt het ontwerp van een woning tot stand?
Het verbouwen van een bestaande woning of het bouwen van een nieuwe woning vergt een lange voorbereiding. Het begint allemaal met het maken van plannen. Eerst in het hoofd van de bouwheer. Je fantaseert er op los, want in de gedachte is alles mogelijk. Maar wat er werkelijk mag en technisch mogelijk is, daarvoor stap je naar een architect. Bij onze "Verbouwing" is al ruim op voorhand de keuze gemaakt voor architect Paul Vandenbussche van Teema Architecten uit Brasschaat. De keuze van een architect is heel persoonlijk, meer daarover leest u in het artikel "Hoe kies je de juiste architect voor jouw (ver)bouwproject?".

Besprekingen met de architect, hoe komen we tot het gewenste resultaat?

Wat moet er besproken worden en hoe kan de architect de wensen van de cliënt omzetten in plannen ? Om tot een mooi en bruikbaar plan te komen, moet er uitvoerig gesproken worden over de leefgewoontes en eventuele toekomstplannen van de bewoners. Is er bijvoorbeeld nood aan een kantoor omdat een van de partners thuis werkt? Wordt de keuken intens gebruikt? Hoeveel kinderen zijn er (of worden er verwacht)? Wordt de inpandige garage ook als effectief als dusdanig gebruikt? Enzovoort. Dit moet resulteren in een optimale onderverdeling van de beschikbare ruimte.

De eerste gesprekken met de architect vinden bij voorkeur in het huis van de bouwheer plaats. Op die manier kan hij zien hoe de mensen leven, en deze gegevens meenemen in zijn eerste plannen. In een later stadium vinden de gesprekken plaats op kantoor van de architect. Meestal zitten daar een of meerdere medewerkers bij, om de plannen verder in detail uit te werken.

De architect maakt enkele schetsen waarin hij zijn visie over de buitenkant kan tonen. Zo had Paul Vandenbussche diverse schetsen gemaakt, zodat er gekozen kon worden tussen de verschillende stijlen.

Architectuur van De Verbouwing
In dit ontwerp wordt de bestaande woning zowel beneden als boven over de gehele breedte naar achteren uitgebreid.

Architectuur van De Verbouwing
Om optimaal veel licht in de woning te brengen, zijn de beneden- en bovenverdieping volledig in glas uitgevoerd.

Architectuur van De Verbouwing
Dit ontwerp was gewaagd vanwege alle schuine lijnen, en was het ontwerp dat na enige aarzeling toch verder ontwikkeld zou worden.

Het gekozen ontwerp is vervolgens de basis voor de verdere uitwerking van de plannen. Daarna volgen uiteraard nog meerdere besprekingen om meer in detail te gaan ontwerpen. Het is ook gaandeweg dat de bouwheer meer inzicht krijgt over wat hij uiteindelijk wil bereiken. Vermits het voor de meeste mensen geen dagelijkse kost is om na te denken over hun woning, is de architect de aangewezen persoon om dingen aan te brengen waar men kan over nadenken. Vandaar dat de communicatie tussen de bouwheer en de architect zo belangrijk is.

Naast de eigen wensen zijn er ook nog beperkingen. Je mag niet zomaar alles bouwen. Ook de gemeente heeft zo haar regels voor de ruimtelijke ordening. Wat mag wel en wat mag niet? Om daar achter te komen is de architect bij de gemeente langs gegaan.

Architectuur van De Verbouwing
De gemeente had aangegeven dat de uitbreiding van de bovenverdieping niet over de hele breedte van de woning mocht, maar slechts 2/3. Dit ontwerp bleek echter niet praktisch voor de indeling van de verschillende ruimtes

Architectuur van De Verbouwing
Dit ontwerp leunt al behoorlijk dicht tegen het uiteindelijke plan, maar de uitbreiding boven bleek voor de gemeente toch nog iets teveel te zijn.

Architectuur van De Verbouwing
Uiteindelijk is dit ontwerp gekozen. Voor dit ontwerp is ook de bouwvergunning aangevraagd. Hierop zijn later nog kleine aanpassingen gemaakt, maar die aanpassingen vielen allen binnen de bouwvergunning.

Ook interessant