Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

PMV investeert 20 miljoen in energie-efficiŽntie  

PMV investeert 20 miljoen in energie-efficiŽntie
Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein en Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters zijn met de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) overeengekomen om ESCO-bedrijven meer slagkracht te geven. Energy Serving Companies helpen andere bedrijven om dankzij energiebesparende maatregelen hun energiefactuur omlaag te halen. PMV zal de komende vijf jaar 20 miljoen euro investeren in ESCO-bedrijven.

Vlaamse bedrijven investeren nog te weinig in energiebesparende maatregelen. Nochtans kunnen zij op dat vlak nog grote winst boeken. De redenen waarom het nu niet gebeurt liggen voor de hand: een gebrek aan expertise en een tekort aan tijd en middelen voor investeringen buiten de core-business. ESCO-bedrijven kunnen daarom als derde partij de volledige energie-investering overnemen, van het ontwerp tot financiering, realisatie en onderhoud na de plaatsing. Ze zorgen voor energiebesparende ingrepen in het bedrijf zoals het vervangen van lampen, het beter afregelen van verlichting en verwarming, of het plaatsen van zonnepanelen. Met het uitgespaarde geld op de energiefactuur kunnen de ontvangende bedrijven die diensten terugbetalen.

De Vlaamse regering vroeg eerder al aan PMV om te onderzoeken op welke manier zij de ESCO-bedrijven kunnen steunen. PMV besliste om geen apart ESCO-fonds op te richten, maar via aandeelhouderschap in ESCO-bedrijven de komende vijf jaar voor 20 miljoen te investeren. Het geld is afkomstig van de integratie van het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) in de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

Investeringen kunnen oplopen tot 150 miljoen euro

De Vlaamse ministers Philippe Muyters en Bart Tommelein zijn tevreden dat PMV bijkomend investeert in een sector die veel toekomst heeft. Op die manier helpt PMV ESCO-bedrijven veel sneller te professionaliseren en groter te worden. Volgens berekeningen zou de 20 miljoen euro ondersteuning van PMV bijkomende financiering triggeren van banken en privťbedrijven, waardoor de investeringen in energie-efficiŽntie kunnen oplopen tot 150 miljoen euro. Zo hoopt de Vlaamse regering veel KMOís te overtuigen om in te zetten op energie-efficiŽntie. Studies van UNIZO wijzen uit dat KMOís gemiddeld 20% energie kunnen besparen.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters: ĎKmo's hebben vaak niet de capaciteit of middelen om in te zetten op energiezuinige maatregelen. Hiermee helpt PMV onze kmo's met kennis en kapitaal om te investeren in energiezuinige gebouwen en installaties. We helpen ondernemers kosten besparen, ontzorgen en laten hen toe zich volop te focussen op het leiden van hun onderneming.í

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ĎPMV zet hier een innovatieve vorm van financieren op poten. ESCO-bedrijven worden er sterker door, bedrijven zullen het verschil voelen in hun portemonnee, en het klimaat wordt er beter van. Een win-winsituatie over de hele lijn.í
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
3 april 2017
Bron: Vlaamse regering
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba