Duurzaam Bouwen

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen

Steeds meer huishoudens schaffen zonnepanelen aan. Een zonnepaneel zorg voor schone energie en is 100% duurzaam. In tegenstelling tot andere energiebronnen zorgen zonnepanelen niet voor Co2-uitstoot, dus werk je op deze manier mee aan een beter en schoner milieu. Ben jij ook van plan op zonnepanelen aan te schaffen? Dan kun je met de volgende tips je zoektocht voort zetten.

Verschillende maten

Er zijn verschillende maten op de markt. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor dak je hebt en wat hier de maten van zijn. Aan de hand van deze informatie kun je een keuze maken qua afmeting van de zonnepanelen. De afmetingen van een zonnepaneel hebben grote invloed op het rendement. Grotere panelen zijn dan ook populairder dan kleine panelen. Houd er alleen wel rekening mee dat grotere, logischerwijs, duurder zijn. Wanneer je gaat voor een grote zonnepaneel dan kun je meer energie opwekken en hoe meer winst je maakt, hoe sneller je de investering hebt terug verdient.

Voor het aanschaffen van zonnepanelen voor op een plat dak gelden er weer andere factoren dan bij een schuin dak. Houd hier rekening mee.

Verschillende merken

Bij het vergelijken kom je veel diverse merken tegen die zonnepanelen aanbieden. Dit zijn zowel bekende als onbekende merken. Een onbekend merk hoeft niet meteen een slecht merk te zijn. Vergelijk dus alle merken goed met elkaar, zodat je hier een goede keus in kan maken.

Energie opwekken

Zonnepanelen bestaan uit tientallen zonnecellen, gemaakt van silicum. Silicum is zuiver zand dat zonlicht omzet in elektriciteit. Energie opwekken is dus niet moeilijk met de juiste materialen.
Het kan voorkomen dat de zonnepanelen meer energie opwekken dan dat er verbruikt wordt.
Alle energie die je opwekt via zonnepanelen wordt opgeslagen. Het grootste gedeelte wordt door een huishouden gebruikt en wat er overblijft gaat naar het energienet. De meter wordt dan teruggedraaid en hiermee dus ook de energierekening.

Overspanningsbeveiliging

De meeste zonnepanelen zijn goed bestand tegen zware weersomstandigheden. Dit is natuurlijk een belangrijk punt in jouw zoektocht naar de juiste zonnepanelen. De meeste aanbieders bieden een overspanningsbeveiliging aan. Dit verhoogt natuurlijk wel de kosten zonnepanelen, maar dan weet je zeker dat de omvormer en eventueel andere apparaten in jouw huis niet getroffen worden door bijvoorbeeld een blikseminslag.

Ook interessant