Architectuur

design for (every)one - Howest symposium on inclusive design

Design for [every]one is een multidisciplinair onderzoeksproject tussen de opleidingen Industrieel (product)ontwerpen en Ergotherapie van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Het onderzoek slaat de brug tussen universal design en assistieve technologie. Geen twee personen of functiebeperkingen zijn gelijk. Toch kan een unieke gebruiker slechts kiezen uit een beperkt aanbod van universele hulpmiddelen, geproduceerd volgens massaproductiestandaarden.

Vandaag creëren nieuwe digitale prototyping technologieën en sociale media opportuniteiten voor deze nichemarkt. Ze openen de weg naar open-source design scenario’s waarin eindgebruikers in staat zijn om zelf hulpmiddelen op maat te ontwikkelen, te produceren en te verspreiden... a design for (every)one.

Programma

13.00u : Introductie LIEVEN DE COUVREUR - Howest, Industrial Design Center
Design for (every)one: user innovation als brug tussen universal design en low-volume assistieve technologie.

13:15u : Lezing JAN WILLEM HOFTIJZER - University of Twente
JW Hoftijzer onderzoekt de betekenis van co-creation/ co-design als uiting van Do-It-Yourself. Welke motivatie hebben mensen, en wat zijn andere factoren? Wat zijn implicaties van co-creation/ DIY?

14:20u : Case PATRICK ALGOET & KATRIEN DE SCHEPPER - De huifbedfiets
Een onderzoek naar het vertalen van de beweging en de beleving van bestaande "huifbed"-therapie ("Tinkerbed") voor hersenverlamden met het doel de bereikbaarheid van de therapie te verhogen. De 'Tinkerstep' is het resultaat van de ontwikkeling.

14:40u : Case MANU VOLLENS & FREDERICK DE PAUW - Thea Schommelt.
Eindwinnaar van onze beurs vorig jaar. Vandaag brengen ze u hun praktisch relaas over hun afgelegde weg tot produceren van een volwaardig hulpmiddel.

15.00u : Ontwerpbeurs DESIGN FOR (EVERY)ONE- Beoordeling door de professionele jury Presentatie van de verschillende assistieve producten ontwikkeld door eindgebruikers en de studenten master Industrieel ontwerpen i.s.m. de studenten bachelor Ergotherapie.

17.30u : Uitreiking publieks-en juryprijs

Registratie

DEELNAME IS GRATIS - inschrijving via : lieven.de.couvreur@howest.be
Registratie verplicht wegens beperkt aantal plaatsen.

Locatie + tijdstip

Locatie: Industrial Design Center | Howest - Marksesteenweg 58 - 8500 Kortrijk [+ map]
Tijdstip: dinsdag 14 juni 2011