Architectuur

aNNo architecten ontwerpt nieuw scenografie voor Duitse Kustbatterij

aNNo architecten uit Gent is als winnaar aangewezen van de wedstrijd voor de restauratie en vernieuwde scenografie van de Duitse Kustbatterij Aachen uit WOI op het domein Raverszijde te Oostende. Het “Domein Raversijde” met het “Memoriaal Prins Karel”, de militaire site van beide Wereldoorlogen en archeologische site zijn als waardevol erfgoed opgenomen in de inventaris bouwen door de eeuwen heen. Aanvullend zijn bepaalde delen beschermd als monument, of als belangrijk landschappelijke entiteit geconserveerd (duinengebied). De Duitse kustbatterij uit WOI, bestaande uit twee observatiebunkers en vier geschutstellingen. Het is de énige nog resterende complete Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog.

Het winnende ontwerp van aNNo voorziet in nieuw bezoekersparcours dat deze waardevolle elementen verbindt en versterkt. Het nieuwe parcours creëert een spanningsboog door achtereenvolgens verschillende emoties en gevoelens op te wekken (decompressie, informatie, reflectie & beleving). Belangrijkste ingreep voor de batterij Aachen is het aantakken van het bestaande parcours op een nieuw duinenparcours zodat de beleving van de unieke WOI batterij kan worden versterkt. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de landschappelijke integratie en wordt een integrale toegankelijkheid nagestreefd. De nog aanwezige bunkers worden geconserveerd, en ontsloten voor het publiek.

Snede nieuwe scenografie Duitse Kustbatterij
Snede nieuwe scenografie

Planning & budget

Komende maanden wordt samen met de provincie West-Vlaanderen en de conservator van het museum gewerkt op de uitwerking en vertaling van het wedstrijdontwerp. Het realiseren van het nieuwe parcours, dat tevens kadert in de herdenkingen van 14-18 wordt momenteel begroot op 750.000 EUR. De opening van het nieuwe parcours is voorzien voor eind 2014.

Ook interessant