Architectuur

West 8 wint ontwerpwedstrijd in Hamburg

West 8 urban design & landscape architecture heeft de ontwerpwedstrijd voor de wijk Veddel Noord gewonnen, zo maakte IBA Hamburg vorige week bekend. De wijk ligt aan de zuidoever van de Elbe in Hamburg, Duitsland. Het voorstel van West 8 bestaat uit een stedelijk plan voor het woongedeelte en een aangrenzend parkgebied. Uit in totaal drie deelnemende bureaus is West 8 gekozen als winnaar van de ontwerpcompetitie voor Veddel Noord in Hamburg. De drie maanden durende competitie vroeg om een creatief en praktisch ontwerp dat de ruimtelijke kwaliteiten van de waterkeringen optimaliseert en de woon- en commerciële gebieden aan de noordkant van Veddel verbetert.

Stedelijk plan
Het voorstel van West 8 speelt volgens IBA Hamburg het beste in op toekomstige infrastructuur met het oog op het stijgende zeewaterniveau en klimaatverandering in het gebied. Het voormalige marktgebied in Veddel bestaat uit een snelwegafrit en lijdt onder intensief gebruik van infrastructuur voor zwaar verkeer, geluidsoverlast en vervuiling.

Met de verloren Veddel Markt als inspiratiebron heeft West 8 de ambitie om van het afgezonderde gebied een gelaagd en multifunctioneel woon- en parkgebied te maken. De unieke locatie ligt in de nabijheid van verscheiden bruggen die een belangrijke entree tot de stad vormen. West 8 speelt volgens eigen zeggen in op de gefragmenteerde structuur van de bestaande bebouwing om het stedelijk gebied te revitaliseren.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant