Architectuur

Lezing West 8 in kunstencentrum STUK in Leuven

Stad en Architectuur inviteert alweer een topontwerper die u gulzig laat genieten van architectuur die u gezien móet hebben. Eerstvolgende gast in de Auditorium-reeks is Maarten van de Voorde van West 8, een in Rotterdam en New York gevestigd internationaal bureau voor urban design en landschapsarchitectuur. Hij zoomt voor ons in op enkele sleutelprojecten binnen het recente oeuvre van West 8.

Het is Adriaan Geuze die het bureau in 1987 stichtte en al snel bekend werd om zijn geëngageerde standpunten en zijn doordringende visie. Als urbanist en landschapsarchitect wil hij zich niet alleen met vorm bezig houden maar ook de geschiedenis van de plek, de politieke context en het sociale kader betrekken bij zijn werk. Hij zegt hierover: “Publieke ruimte moet een ziel verdiepen die in een stad aanwezig is”.

Met zijn internationaal team van 75 architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en industrieel designers verwierp West 8 gedurende 20 jaar een toonaangevende positie binnen het vakgebied. De groep ontwerpt landschappen, stadsplannen, pleinen, parken en tuinen en realiseert spraakmakende projecten in Kopenhagen, Parijs, Londen, Zurich, New York, Moskou, Singapore, Caïro en andere steden. Hun opdrachtenportefeuille reikt van kleine ingrepen als het neerzetten van stedelijk meubilair tot grote stedenbouwkundige masterplannen en concepten voor globale ruimtelijke vraagstukken als het broeikaseffect, de verstedelijking en infrastructuur.

Het bureau heeft een internationale reputatie opgebouwd met projecten als het Schouwburgplein te Rotterdam, het stedenbouwkundig ontwerp voor de eilanden Borneo en Sporenburg in Amsterdam en de landschapsinrichting voor de Expo 2002 in Zwitserland. Onder de talrijke prijzen die West 8 ontving, zijn de Nederlandse Maaskantprijs, de Rosa Barba First European Landscape prize en de Veronica Rudge Green Prize for Urban Design.

De basisfilosofie van West 8 vertrekt van een optimistische kijk op het eigentijdse landschap, waarin natuur, architectuur en archeologie op een haast achteloze wijze samenkomen en een vitaal onderdeel vormen van de stad. West 8 put inspiratie uit de poëtische schoonheid waarop deze verschillende, zelfs tegengestelde werelden op elkaar aansluiten en met elkaar vergroeid raken.
De ontwerpen van West 8 refereren altijd naar de lokale context, de geschiedenis en de plaatselijke ecologie, met het doel een hedendaagse bijdrage te leveren aan het culturele erfgoed van de plek. De ontwerpen willen het inzicht vergroten in de ontworpen ruimte en het publiek aanmoedigen, zich deze toe te eigenen.
West 8 laat zich in het ontwerpproces van stedenbouwkundige plannen door eenvoud leiden. De grote schaal van het omringende landschap wordt tegenover het individuele domein van de stedeling geplaatst. De privé-ruimte wordt in het ontwerp scherp van de openbare ruimte gescheiden om de ervaring van een tegenstelling te bewerkstelligen. Het is hun antwoord op de onbeslistheid die veel publieke ruimten kenmerkt.

praktisch
WAAR: auditorium, kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 leuven
WANNEER : do 19 februari 2009
AANVANG: 20u stipt
RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie
INKOM: 7 €, abonnement 49 € | leden Stad en Architectuur of STUK kaart 5 €, abonnement 30 € | studenten 3 €, abonnement 20 €
INFO: www.stadenarchitectuur.be | info@stadenarchitectuur.be | 016 22 22 39

op de foto: Artists Impression Brug Twist Vlaardingen