Energie

Zorgpunt Waasland plaatst zonnepanelen op acht locaties via het Vlaams Energiebedrijf

Zorgpunt Waasland plaatst zonnepanelen op acht locaties via het Vlaams Energiebedrijf
Momenteel worden er 296 zonnepanelen gelegd op het dak van woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas. Dit is slechts één van de acht sites waar Zorgpunt Waasland zonnepanelen laat plaatsen. In totaal plaatst het ZPW 2.744 zonnepanelen. Hiervoor werkt het Zorgpunt samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB), die een installateur aanwees via zijn raamcontract.

In totaal komen er 2.744 zonnepanelen verdeeld over de acht sites. Naast WZC De Gerda gaat het over WZC De Notelaar in Beveren, WZC Briels in Melsele, WZC Boeyé-Van Landeghem in Kallo, WZC De Spoele, WZC Het Lindehof en serviceflats De Priesteragie in Sint-Niklaas en WZC Craeyenhof in Zwijndrecht. Samen zijn die PV-installaties goed voor 878 kWp (kilowatt piek). Woonzorgcentrum De Notelaar spant daarbij de kroon met 831 panelen voor 266 kWp. Op de locatie waar we vandaag staan, WZC De Gerda, komen er 296 panelen voor 95 kWp.

Maxime Callaert, voorzitter van Zorgpunt Waasland: “Zorgpunt Waasland zal zijn energiekosten jaarlijks met ongeveer 125.000 euro zien dalen door de opgewekte zonne-energie die we overigens voor de volle 100 % onmiddellijk kunnen verbruiken. Op iets meer dan 6 jaar tijd is onze investering terugverdiend.”


Zonnepanelen plaatsen op woonzorgcentra is sowieso een slimme investering. De centra kunnen immers de energie gebruiken op het moment dat ze wordt opgewekt, en ze kennen geen sluitingsdagen. De verwachte totale energieproductie is 830 MWh (Megawattuur) per jaar. Dat is goed voor het verbruik van ongeveer 250 gezinnen. Daarmee dekken we ongeveer 1/5 van ons totale energieverbruik op die acht locaties. De investering bedraagt circa 760.000 euro.

Het duurzaamheidsaspect speelt uiteraard ook een rol. Zorgpunt Waasland zorgt hiermee voor een mooie CO2-besparing van 280 ton per jaar.

Filip Thyssen, directeur strategie en organisatieontwikkeling van Zorgpunt Waasland: “Duurzaamheid is geen trend maar een standaard geworden: als je als organisatie hier niet op inzet, dan ben je niet goed bezig. Het Zorgpunt Waasland toont aan dat je ook als jonge organisatie werk kan maken van duurzaamheid. Want zorg dragen voor mens en maatschappij is de visie van elke medewerker binnen het Zorgpunt Waasland. De technische diensten zetten in op een duurzaam gebouwbeheer en het plaatsen van de zonnepanelen is één van de eerste realisaties om fier op te zijn.”


Het Zorgpunt Waasland is tevreden over de samenwerking met het VEB. In mei vorig jaar hebben we de opdracht gegeven voor negen haalbaarheidsstudies, in november kregen we al de offertes. En enkele maanden later, is de plaatsing bezig. Zo zijn we weer een stuk ontzorgd in ons globaler duurzaamheidsplan.

Frederik Hindryckx, CEO VEB: “We zijn blij dat we kunnen bijdragen in de klimaatambities van Zorgpunt Waasland. Via ons raamcontract plaatsten we al voor meer dan 11,5 MWp aan zonnepanelen bij publieke diensten. Alle publieke diensten die niet zelf willen bezig zijn met de aanbesteding of kwaliteitsopvolging, zijn van harte welkom.”

Ook interessant