Zonnepanelen reinigen in 3 stappen

Bron: Bouw & Wonen
Zonnepanelen reinigen in 3 stappen
De zomer komt eraan; de meest rendabele maanden voor je zonnepanelen zijn dus in aantocht. Veel zonlicht zorgt er namelijk voor dat er ook veel stroom opgewekt wordt. Als jouw zonnepanelen echter niet meer goed schoon zijn kan deze stroomopwekking behoorlijk ondermijnd worden. Zo kan één klodder vogelpoep al zorgen voor een rendementsverlies van ongeveer 5%. Regelmatig schoonmaken is dus belangrijk. In deze blog lees je hoe je dit het beste kunt doen in drie eenvoudige stappen.

Stap 1: Zorg dat de omstandigheden goed zijn

Het is aan te raden om de zonnepanelen enkel schoon te maken als het niet al te zonnig is. Als er namelijk teveel zon schijnt droogt het water te snel op en kunnen er (vuil)resten achterblijven, waardoor je niet het schoonste resultaat bereikt.

Check bovendien of de zonnepanelen een goede temperatuur hebben en niet te warm zijn. Omdat de panelen soms wel 80 graden kunnen worden, kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Niet alleen kun je jezelf branden, ook kunnen de panelen barsten wanneer je water gebruikt dat te koud is. Het verstandigste is om ook het zonnestroomsysteem uit te schakelen wanneer je de zonnepanelen gaat reinigen.

Stap 2: Haal de grove vervuilingen weg

Begin altijd met het weghalen van de grove vervuilingen. Bladeren kun je bijvoorbeeld heel makkelijk van de zonnepanelen verwijderen, zonder dat je hierbij extra producten nodig hebt. Vervolgens kun je een tuinslang of een emmer water gebruiken om de zonnepanelen af te spoelen en stof snel en eenvoudig te verwijderen. Doordat de panelen waterbestendig zijn kan dit geen kwaad. Kijk alleen wel uit met de bekabeling en gebruik nooit een hogedrukreiniger, want hiermee kun je de zonnepanelen beschadigen.

Stap 3: Gebruik speciale zonnepanelen reinigers

Ook hardnekkige vervuilingen verwijderen? Gebruik dan zonnepanelen reinigers. Let wel dat alleen speciale reinigers, die echt ontwikkeld zijn voor zonnepanelen, gebruikt kunnen worden. Andere bijtende schoonmaakmiddelen, zoals allesreinigers, kunnen de panelen ernstig beschadigen. Zo kan de zelfreinigende laag hiermee aangetast worden. Ook het gebruik van bijvoorbeeld hogedrukspuiten, schuursponzen of andere harde borstels raden we af, omdat ook hiermee beschadigingen kunnen ontstaan op de zonnepanelen. Het enige wat je dus eigenlijk nodig hebt is een sopje van zonnepanelen reiniger, een zacht doekje en lauw water. Hiermee kun je eenvoudig en snel grove vervuilingen, zoals vogelpoep, van de zonnepanelen verwijderen. Laat de panelen vervolgens uit zichzelf drogen; als je dit met een doek gaat doen kun je ook weer krassen veroorzaken.

Tip: Als je toch al bezig bent met het schoonmaken van de zonnepanelen en al op een trappetje staat, bekijk dan ook eens je zonnescherm. Vooral na een lange zomer kan hier behoorlijk wat vuiligheid op ontstaan. Met een speciale zonnescherm reiniger krijg je dit zo schoon.

Verhoog het rendement van je zonnepanelen door ze regelmatig te checken en te reinigen met zonnepanelen reinigers als dit nodig is. Zo zorg je ervoor dat er het meeste energie mee wordt opgewekt.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo