Energie

Zonnepanelen aanschaffen? Denk aan deze kosten

Zonnepanelen aanschaffen? Denk aan deze kosten
Het aanschaffen van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland en België. Je ziet steeds meer huizen met prachtige zonnepanelen op het dak en zal vast wel eens denken: ‘wat kost dat grapje wel niet’? Want hoewel zonnepanelen natuurlijk ontzettend veel voordelen opleveren, zowel voor de portemonnee als het milieu, zijn hier natuurlijk wel kosten aan verbonden. Welke kosten dit zijn, lees je hier.

De aanschaf

Om te beginnen is de aanschaf natuurlijk een van de hoogste kosten van zonnepanelen. En toch lijkt de aanschafprijs in veel gevallen niet het probleem te zijn. Zeker een derde van de Nederlanders wilt namelijk zonnepanelen op het dak. Nu is er de mogelijkheid om zonnepanelen te huren, maar het huurbedrag dat je hier maandelijks aan kwijt bent is natuurlijk hoger dan wanneer je besluit de aanschafprijs in een keer te betalen. Daarnaast is er ook een grote variatie te zien in aanschafprijzen. Zo waren er enige tijd geleden Chinese aanbieders op de markt die de panelen voor lage prijs verkochten. Maar net als bij alle andere belangrijke zaken die geld mogen kosten: goedkoop is duurkoop. Vergeet daarnaast ook niet dat ook zonnepanelen in verschillende vormen en maten komen. En aan iedere soort paneel hangt een ander prijskaartje vast.

Omvormer en plaatsing

Maar alleen zonnepanelen op je dak kopen is natuurlijk niet genoeg. Je zal een omvormer nodig hebben om de opgewekte energie goed om te kunnen zetten. Daarnaast zitten er ook wat kosten aan de plaatsing verbonden. Om de kosten niet onnodig hoog op te laten lopen kun je vooraf het beste voldoende onderzoek doen. Zo schaf je direct de juiste panelen aan, en kan de installateur direct aan de slag zonder nieuwe onderdelen te hoeven bestellen. Wel zijn dit kosten die je in de gaten moet houden wanneer je zonnepanelen aanschaft. De kosten zijn namelijk hoger dan enkel en alleen de aanschafprijs.

Onderhoudskosten

Natuurlijk hebben ook zonnepanelen, net zoals iedere andere installatie, het nodige onderhoud nodig. Mocht je de panelen huren, dan vallen de kosten voor dit onderhoud onder de maatschappij waarbij je huurt. Maar wanneer je zelf je panelen koopt, is dit onderhoud helemaal je eigen verantwoording. Wanneer je de zonnepanelen goed onderhoud gaan ze gemiddeld zo’n 25 jaar mee en kunnen ze ondanks de hoge aanschafkosten zeker rendabel zijn. Na een jaar of 7 is je energie namelijk helemaal gratis. Maak je teveel energie? Dan kun je deze terug verkopen naar je energieleverancier. Ook dit zorgt weer voor een flinke bemiddeling in de aanschaf-opbrengst verhoudingen.

Ook interessant