Duurzaam Bouwen

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Als je zonnepanelen wilt kopen dan is het verstandig om te letten op een aantal belangrijke zaken. Het kopen van zonnepanelen is namelijk niet zomaar gedaan. In dit artikel zullen wij de belangrijkste punten behandelen. Je zult onder andere meer te weten komen over: of je dak geschikt is, of je een vergunning nodig hebt, wat de kosten zijn en hoe deze worden berekend, hoe het zit met de subsidie en de nieuwe btw regeling.

Plaatsen

Belangrijk is om de zonnepanelen professioneel te laten plaatsen. Zelf zonnepanelen plaatsen is mogelijk, maar zelf plaatsen is meestal gevaarlijk voor iemand die het nog niet eerder heeft gedaan. Daarnaast is het van belang dat de kabels goed en professioneel worden aangesloten om brandgevaar te voorkomen. De zonnepanelen dienen op een stevig dak te worden geplaatst. De paneel zelf moet worden vastgemaakt aan het dakconstructie en niet aan de dakpannen (bij een schuin dak). Zorg ervoor dat als u voor een zonnepaneel installateur kiest, altijd even op het internet nacheckt of er (negatieve) recensies te vinden zijn. Een kijkje nemen op de website www.kvk.nl is ook geen slecht idee. Hier kun je zien of een bedrijf inschreven staat bij de Kamer van Koophandel en of het bedrijf wel of niet failliet is.

Geschikt dak?

Als je een installateur om advies vraagt zal hij een dakcheck uitvoeren. Hij zal door middel van online tools bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit heeft te maken met de stand van de zon en dus met het rendement. Een ieder wil natuurlijk het maximale eruit halen. De stand is daarom erg belangrijk. Belangrijk om hierbij te melden is dat de panelen zelf ook van goede kwaliteit dienen te zijn. Dit kun je beoordelen door naar de bekende keurmerken te kijken. Over het algemeen zijn Duitse zonnepanelen van goede kwaliteit. De optimale hellingshoek van zonnepanelen is 35 graden. Tussen de 30 en 40 graden behaal je een zeer goed rendement. Beschik je over een klein dak? Kies dan voor panelen met een hoog rendement (monokristallijn). Mono kristallijne panelen zijn over het algemeen duurder maar het verschil wordt steeds kleiner met de standaard polykristallijne panelen (ook qua rendement).

Kosten

De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald in de afgelopen jaren. Bekijk nooit naar de prijs per paneel maar naar de prijs per capaciteitseenheid Watt piek (WP). Dit kun je gemakkelijk uitrekenen door de prijs per paneel te delen door het aantal WP te delen. De kosten van de plaatsing is gemiddeld zo'n 20% en 80% van de totaalprijs bestaat uit het materiaal. Gemiddeld bent u zo'n 8900,- euro kwijt voor zonnepanelen.

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is het vergelijken van meerdere offertes van diverse installateurs. Zo weet je zelf waar je aan toe bent. Daarnaast kun je tot wel 30% op de totale kosten van een zonnepaneel besparen.

Subsidie & vergunning

In de Nederlandse wet staat dat je geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen of zonneboilers. Als jouw woning als rijksmonument is verklaard dan mag je de panelen niet plaatsen. Dit geldt ook voor een beschermd stads of dorpsgezicht.

Sinds enige tijd is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Er zijn echter wel lokale subsidies beschikbaar. Vraag dit dus altijd na bij je gemeente. Zie ook: subsidie zonnepanelen 2015.

BTW regeling

Sinds korte tijd is er ook in Nederland een btw regeling voor de eigenaar van zonnepanelen. Zonnepanelen kopen? Als bezitter van een zonnepaneel betaal je vanaf nu belasting over de aanschaf van de panelen en over de vergoeding van de terug geleverde elektriciteit. Ontvang je minder dan 1345,- euro btw per jaar? Dan kun je een ontheffing van de btw aanvragen via de overheid.

Ook interessant