Duurzaam Bouwen

Studenten werpen kritische blik op PID-box Ilumen

Matthias Van Meerbeek en Jorge Henderickx, studenten energietechnologie aan Thomas More Hogeschool, werpen een kritische blik op de PID-box mini van Ilumen. Zij testen voor hun bachelorproef onafhankelijk de effectiviteit van de box. “Het idee voor deze test is gegroeid uit mijn eigen interesses. Ik vind het belangrijk dat hernieuwbare energie zo duurzaam mogelijk wordt gebruikt. De PID-box is een oplossing voor ‘potential induced degradation’, ook wel bekend als PID, zodat het mogelijk is om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

Een toets aan de werkelijkheid

Onze doelstelling was om de PID-box, de oplossing die Ilumen aanbiedt voor PID, te toetsen aan de werkelijkheid. De box is eerder al getest in situaties waar overduidelijk PID op te merken was en dat leverde erg goede resultaten op”, aldus Van Meerbeek. “Waar ons onderzoek het verschil maakt, is dat we een test doen bij 35 random gekozen installaties, waarvan de eigenaars geen bijzonderheden of verlies opmerkten. Zij waren er allemaal van overtuigd dat hun zonnepaneleninstallatie naar behoren werkte”, pikt Henderickx in.

Opmerkelijke resultaten

De resultaten spraken het idee van de eigenaars van de installaties echter tegen. “Bij elke installatie waarop de PID-box werd geïnstalleerd, was er een positief effect terug te vinden. Met andere woorden: het geleverde vermogen van alle installaties is dankzij de PID-box gestegen. Het minimum verhoogde rendement was net geen 3%, het maximum was bijna 17%. De gemiddelde verbetering van alle installaties was 7,45%”, gaat Henderickx verder.

Deze resultaten werden verwerkt in een theoretisch degradatiemodel om de ontwikkeling van PID gedurende 20 jaar te bekijken. “De gemiddelde installatie is geplaatst in 2010, wat overeenkomt met certificaten van €350/1000kWh. Indien dit gecombineerd wordt met de voorspelde degradatie, de huidige energieprijs, de gemiddelde opbrengst van een PV-installatie en de prijs van de PID-box, is de kost op minder dan drie jaar tijd terugverdiend. En dat is best indrukwekkend voor installaties waar geen verlies op te merken was zonder uitvoerige metingen.”

PID-box loont

PIDbox IlumenVan Meerbeek en Henderickx zijn dankzij het onafhankelijke onderzoek heel wat conclusies rijker. “Op alle geteste installaties was een verbetering op te merken na de plaatsing van de PID-box. Er gaat dus al heel wat groene stroom verloren alvorens je zelf iets zal opmerken. Het is dus aangeraden om op elke PV-installatie, nieuw of oud, een box te plaatsen!” Ismaël Ben-Al-Lal van Ilumen vult aan: “We hebben zelf ook al eens zo’n onderzoek ondernomen en konden toen dezelfde conclusies trekken. Maar nu deze onafhankelijke studie gelijkaardige resultaten voorlegt, kunnen we met een gerust hart stellen dat onze PIDbox wel degelijk doet waarvoor hij in het leven geroepen is.”

Ook interessant