Minder rendementsverlies zonnepanelen met nieuwe PID-box

17 november 2014 Bron: Primetime Verstuur
Potential Induced Degradation, oftewel het verlies aan rendement van de zonnepanelen. Een mondiaal probleem dat na verloop van tijd onvermijdelijk optreedt op elke installatie. De PID-box van Ilumen herstelt de aangetaste zonnecellen en realiseert zo een regeneratie. Om het effect na te gaan op een gemiddelde installatie, deed het Limburgse ingenieursbureau een onafhankelijke test bij 50 gezinnen. Het resultaat was verbluffend.

Testcases

De technologie van de PID-box als problemsolver werd ondertussen al door honderden partijen bevestigd. Maar I lumen gaat nog een stapje verder. “We hebben bij 50 onafhankelijke particulieren, met installaties van verschillende groottes, de invloed van de PID-box getest, zonder te weten of er al dan niet problemen waren bij de desbetreffende installaties. We deden een soort voor- en na. Allereerst werd het rendement van de installatie gemeten. Nadien plaatsten we er een PID-box tussen en na 30 dagen stelden we verbluffende resultaten vast, ” aldus Ismaël Ben-Al-Lal, zaakvoerder van I lumen. De hoogste regeneratie van maar liefst 30% werd vastgesteld bij een installatie van 6 jaar oud. Gemiddeld werd er een regeneratie van 1 6% waargenomen. “We zijn erg blij dat we deze uitstekende resultaten hebben kunnen waarnemen. De PID-box is dus duidelijk geëvolueerd van een problemsolver naar een optimizer, ” besloot Ben-Al-Lal.

PID-box voor iedereen

Ilumen is terecht trots op hun PID-box. “Tot op vandaag was een volledig nieuwe installatie met omvormer met transfo de enige manier om te ontkomen aan PID, omdat het aarden van de minpool hierbij mogelijk is. Maar zo’n omvormers hebben standaard maar een rendement van 94%, terwijl moderne omvormers tot 98% gaan”, aldus Ben-Al-Lal. “De PID-box plaatsen we tussen de panelen en de omvormer en doet ’s nachts zijn werk. Voor grote bedrijven hadden we al een PID Utility en onlangs kwam daar de PID-box mini bij, voor particulier gebruik. Ondertussen hebben we ook een tussenmaat op de markt gebracht, zodat we voor alle soorten installaties een box hebben."

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo