Duurzaam Bouwen

PID-box lost rendementsverlies zonnepanelen op

Zonnepanelen: dé groene stroomoplossing die nog steeds aan zijn opmars bezig is. Na verloop van tijd verliezen de panelen echter vaak aan rendement. Dit doet zich niet enkel voor in België, maar wereldwijd. Ilumen ontwikkelde de PID-box, een ingenieuze innovatie die hieraan een halt roept.

Potential Induced Degradation

Het verlies aan rendement staat bekend onder de noemer ‘PID’ of Potential Induced Degradation. Door een gebrek aan aarding van de panelen treedt er een verzwakking van de PN junctie op wat voor rendementsverlies zorgt. Hierdoor ontstaat er een versnelde degradatie: na 2 à 3 jaar halen ze vaak nog slechts 20 tot 50% van het beloofde rendement. Doordat dit proces begint aan de meest negatieve zijde van de string zonnepanelen, zal de totaalinstallatie in het begin een afwijking vertonen van 3 tot 6%, wat zeer moeilijk detecteerbaar is voor de eigenaar, maar wel ernstige gevolgen kan hebben.

Revolutionaire oplossing

Tot op vandaag was een nieuwe installatie van zonnepanelen de enige mogelijkheid om te ontkomen aan PID. Ilumen brengt hier verandering in: dankzij uitgebreide studies en testen, hebben zij als eerste de PID-box ontwikkeld. Dit compacte toestel wordt tussen de panelen en de omvormer geïnstalleerd. ’s Nachts, wanneer de panelen niet actief zijn, doet de PID-box zijn werk en zal het de aangetaste zonnecellen herstellen. De box versterkt de PN-overgang, het hart van de halfgeleider in elke zonnecel, door een hoge elektrische lading door de cellen te sturen. De behandelde panelen kennen na gemiddeld 40 dagen opnieuw een efficiëntie van 98%. Ilumen is de enige die zo’n grote regeneratie reeds aantoonde! Bovendien beschermt de PID-box de installatie tegen toekomstig rendementsverlies, is hij toepasbaar op elk merk van panelen en onafhankelijk van de omvormer. Ook qua verbruik kan je met de PID-box de bal niet misslaan: het verbruik is gemiddeld 1% van de meeropbrengst aan energie.

Succesvolle toepassingen

Om de betrouwbaarheid van de technologie uitgebreid na te gaan, testte Ilumen haar al succesvol uit bij een aantal grote zonne-energieproducten, zoals Enpower, Sunedison, Sunthing en zelfs bij JA Solar in China. Dankzij deze succesvolle testen ontwierpen ze een kleinere PID-box, die uitermate geschikt is voor particuliere toepassingen.De PID-box werd onlangs aan het grote publiek voorgesteld op de Intersolar Beurs in München, dé grootste beurs voor zonne-energie en kreeg hier enorm veel aandacht.

Prijs: Vanaf € 699 voor een oplossing

Ook interessant