Zo stimuleer je meer beweging op kantoor voor gezonder werken

Bron: Bouw & Wonen
Zo stimuleer je meer beweging op kantoor voor gezonder werken
Lange tijd is ons idee van werken op kantoor beheerst door efficiŽntie. Door alles achter het bureau zo goed mogelijk bij de hand te hebben, kunnen we de hele tijd blijven zitten en doorwerken. Echter, steeds meer onderzoek wijst uit dat de hele dag stilzitten erg slecht is voor ons lichaam.

Een gezonde productieve geest kan niet zonder een gezond lichaam, en met een stijgende uitval van personeel door werkgerelateerde klachten, is er steeds meer aandacht voor ergonomischer en gezonder werken. Een van de manieren om een gezonde werkplek te creŽren, is door deze dynamischer te maken, waar periodes van stil achter een scherm zitten, worden onderbroken met variŽrende houdingen en activiteiten.

Hier geven we tips voor het opzetten van een dynamische werkplek, voor gezonder en meer ergonomisch verantwoord werken.

De gevaren van lang stil zitten

Iedereen weet dat beweging goed is voor het lichaam. Het stimuleert de bloedsomloop, houdt de spieren soepel en sterk, en is goed voor onze fitness. De hele dag achter een computer zitten is hier de antithese van.

Naast de lichamelijke klachten die je kunt ontwikkelen met een slechte werkhouding, is lang zitten op nog veel meer manieren schadelijk voor je fysieke gesteldheid. Het verhoogd de kans om ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te ontwikkelen. Niet voor niets wordt zitten het nieuwe roken genoemd!

Na een lange werkdag een bezoekje brengen aan de sportschool, een yoga sessie doen, of een rondje gaan hardlopen zijn goede ideeŽn. Je wilt sowieso momenten van intensieve activiteit in je leven inbouwen. Af en toe flink bewegen is echter niet voldoende om de schadelijke effecten van een sedentaire levensstijl tegen te gaan. Hiervoor dien je ook tijdens de werkdag actie te ondernemen.

Een ergonomische werkplek

Een goed beginpunt daarbij zijn ergonomische kantoormeubelen. Zeker een goede bureaustoel is belangrijk, die op allerlei manieren te verstellen is, zodat het lichaam zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen. Een goede bureaustoel heeft verder een ondersteunende bedekking van ademend materiaal, kan makkelijk draaien en verplaatst worden, en kan tot dicht bij het bureau geschoven worden.

Maar hoe goed en aanpasbaar de bureaustoel ook is, het zitten zelf blijft een probleem. Daarom wil je ook alternatieve werkhoudingen stimuleren, en dan met name periodes van staan of zelfs even rondlopen.

Een zit sta bureau laat beide toe, en kan op een simpele manier van een zit-bureau tot een staand-bureau worden opgesteld. Zo kan de stoel op verschillende momenten per dag naar achteren geschoven worden, voor een periode van staan achter het bureau. De hele dag staan is echter ook niet ideaal, maar juist de afwisseling tussen verschillende houdingen is de truc.

Ruimte in het kantoor

Voor nog meer variatie en vooral mobiliteit op kantoor heb je ruimte nodig. Ruimte om de meubelen op verschillende manieren in te zetten (wieltjes onder stoelen en tafels zijn hierbij onmisbaar!) maar ook ruimte om rond te lopen, bijvoorbeeld tijdens het aannemen van telefoontjes of besprekingen met collegaís. En zelfs ruimte om op de grond te zitten!

Deze ruimte hoeft zich trouwens niet tot het kantoor zelf te beperken. Overweeg om de pauzeruimte en koffiemachine op een andere verdieping te plaatsen, waardoor een aantal keer per dag traplopen wordt gestimuleerd. Ook buitenruimte, het liefst in een tuin of groen gebied, kan wonderen doen voor een stukje lichaamsbeweging tijdens de pauzes. Planten op de werkvloer hebben ook een positieve werking, dus breng het groen ook zeker naar binnen.

Tot slot kun je naast een zit sta bureau ook andere alternatieven bieden. Hoewel de effectiviteit van bijvoorbeeld Swiss ballen nog niet geheel bewezen is, geven ze wel gelijk een speelse uitstraling aan het kantoor, een die uitnodigt tot het zoeken van meer variatie in de werkhouding. Je kunt het nog dynamischer maken, met ludieke zaken als een pull up bar, zitzakken, balanceerplanken, fitnessmatjes en gewichten.

Medewerkers aanmoedigen

Alleen de mogelijkheid tot meer dynamisch werken is niet voldoende. Het is erg belangrijk om de medewerkers hierbij ook mentaal aan te moedigen. Dit kan met simpele berichten, bijvoorbeeld een wekelijkse mail met tips voor een gezondere werkhouding of een gezamenlijke workshop over meer bewegen en gezonder eten door de dag heen.

Geef daarbij aan dat het helemaal okť is om overdag tijdens het werk actief te zijn en geef uiteraard zelf het goede voorbeeld door telefoontjes al wandelend op de gang af te handelen en de pauze te gebruiken voor een ommetje. Zet voor na het werk een pingpong- of tafelvoetbaltafel neer, zodat er ook tijdens de VrijMiBo niet alleen maar rond gestaan wordt.

Meer staan en bewegen tijdens het werk zal iedereen goed doen, en ook de productiviteit positief beÔnvloeden. Met de juiste kantoorinrichting en constructieve aanmoediging kun je oude gewoontes veranderen in gezonde houdingen en routines.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo