Nieuwbouw

Wonderwoods: een verticaal bos in hartje Utrecht

Wonderwoods: een verticaal bos in hartje Utrecht
Een hectare verticaal bos op twee minuten lopen van het grootste station van Nederland; Utrecht Centraal. De komende jaren wordt in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Beurskwartier gebouwd aan Wonderwoods: twee groene torens waar vanaf eind 2023 wonen, werken, cultuur en vrije tijd samenkomen. Op 15 juni jl. tekenden de gemeente Utrecht en Wonderwoods Development (een samenwerking tussen VolkerWessels ondernemingen G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten) de uitgifteovereenkomst. Hiermee kan de bouw van de torens aan de Croeselaan en tegenover de Kinepolis bioscoop na de zomer van start. Wonderwoods draagt bij aan het gezond stedelijk leven in Utrecht, met oog voor de natuur en het klimaat.

Gezond leven in de stad, daar is natuur voor nodig

Naar verwachting loopt het inwonertal van Utrecht op van 350.000 inwoners in 2018 naar 455.000 inwoners in 2040. Om in de drukker wordende stad gezond te kunnen blijven leven, is het terugbrengen van de natuur in de stad nodig. Wonderwoods draagt hieraan bij door de natuur in het ontwerp en bouw te integreren. Niet alleen omdat groen aantrekkelijk is voor het oog, maar ook vanwege de positieve effecten ervan op onze omgeving en gezondheid.

Een hectare aan bos: 360 bomen en 10.000 planten

De lage toren bij de Kinepolis brengt groen van binnen naar buiten. De hoogste toren aan de Croeselaan bevat een verticaal bos met voornamelijk vegetatie in en op de gevel. De vegetatie is geïnspireerd op de plantsoorten van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en passend bij het Nederlandse klimaat. De 360 bomen en bijna 10.000 planten – vergelijkbaar met twee voetbalvelden - nemen jaarlijks 5.400 kg CO2 op en geven er ruim 41.400 kg zuurstof voor terug, wat bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Wonderwoods brengt daarnaast naar verwachting zo’n 30 soorten dieren (vogels, bijen, vlinders) naar de stad terug.

Vegetatie tegen hittestress

Een onderschat gevolg van klimaatverandering is hittestress. Volgens de directeur van het KNMI is hittestress “de meest bedreigende van alle klimaatextremen”, dat kan leiden tot lichamelijke klachten bij mensen en dieren. Hittestress komt meer voor in de stad dan buiten de stad vanwege de bebouwing, het materiaal van de gebouwen en het gebrek aan vegetatie. Zo kan het in de stad zo’n 3 – 5 graden warmer zijn dan in landelijke gebieden. Het groen in en op de gevel van Wonderwoods biedt schaduw, verkoeling en absorbeert de warmte van de omgeving. Daarmee gaat het hittestress tegen.

Wonderwoods: een verticaal bos in hartje Utrecht

Wat doet Wonderwoods voor de natuur?

Wonderwoods integreert de eigenschappen van de natuur om te zorgen voor een beter leefklimaat. Om ook wat terug te doen voor de natuur, zitten er een aantal bijzondere aspecten in het ontwerp. Zo voldoet Wonderwoods aan de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en heeft het een positief effect op het energieverbruik en CO2-emissie. Al het hout dat toegepast wordt is duurzaam geproduceerd.

Op Wonderwoods zijn onder alle daktuinen, planten- en boombakken voorzien van waterbuffers met opslagcapaciteit voor regenwater, waardoor het gebouw zichzelf volledig van water voorziet. Daarnaast is er overal permanente irrigatie die samen met de buffers ervoor zorgt dat bomen en planten voldoende water krijgen. Hiermee wordt – net als in de natuur - vlamvatten voorkomen.

Groen maakt gelukkig

Het groen op Wonderwoods heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op ons welzijn. Dat blijkt uit diverse onderzoeken, waaronder van de University of Essex. Proefpersonen merkten nadat zij in de natuur waren geweest een positief effect op hun gezondheid, humeur en geluksgevoel. Een deel van Wonderwoods is daarom openbaar toegankelijk voor inwoners van - en bezoekers aan de stad Utrecht. Zo komt er ruimte voor horeca, een gym, winkels, een plek voor digitale kunst en een Vertical Forest Hub: een kenniscentrum voor duurzaamheid en natuur. In het dakpark kunnen mensen sporten, wandelen en elkaar ontmoeten.

Wonen in het groen

De uitgifte markeert de start van een nieuw icoon in Utrecht. Wonderwoods sluit aan bij ‘Gezond Stedelijk Leven’, een van de meerjarenambities van de stad. In het ontwerp en de bouw zijn ecologische principes en duurzame oplossingen tot in detail toegepast. De toren van 105 meter aan de Croeselaan is ontworpen door Stefano Boeri Architetti. Het architectenbureau ontwierp eerder het geroemde Bosco Verticale (‘het verticale bos’) in Milaan. MVSA Architects - bekend van het nieuwe station in Rotterdam - ontwierp de toren van 73 meter aan de Jaarbeursboulevard.

Een eind 2023 kun je in Utrecht wonen in het groen. In Wonderwoods komen in totaal 410 appartementen voor verschillende doelgroepen. De kantoorruimte, parkeergarage, 252 huurwoningen en faciliteiten zijn aangekocht door a.s.r. real estate namens het ASR Dutch Mobility Office Fund en ASR Dutch Core Residential Fund. Beide fondsen van a.s.r. real estate worden geadviseerd door Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten. Wonderwoods Development is geadviseerd door BNP Paribas Real Estate.