Energie

Zo ga je slim met je energie om

Zo ga je slim met je energie om
De energieprijzen stijgen al jaren, en er komt niet echt een einde aan. De klimaatcrisis wordt ook alleen maar serieuzer. Het is daarom steeds belangrijker om je eigen energieverbruik onder de loep te nemen en te kijken waar je slimmer kunt besparen. Daarom hebben we zes slimme energietips voor je op een rij gezet.

Een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat biedt de mogelijkheid om de temperatuur van je huis op afstand te regelen via je mobiele telefoon, bijvoorbeeld met een app als Chargee. Zo kun je bijvoorbeeld de gewenste temperatuur instellen op basis van het tijdstip van de dag en je energieverbruik bijhouden. Je maakt hierdoor bewuste aanpassingen, die uiteindelijk beter zijn voor zowel je portemonnee als het milieu. Sommige slimme thermostaten gaan zelfs een stap verder door je gewoontes te leren kennen en automatisch energie-efficiënte schema's voor je huis op te stellen. Dit maakt het beheren van je energieverbruik een stuk makkelijker en efficiënter.

Zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is dit het perfecte moment om erin te investeren. Door zelf energie op te wekken en deze slim te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van de reguliere energieleveranciers. En raak je ook niet meer in de war van de wisselende tarieven die worden aangeboden. Nog een pluspunt is dat je door zonne-energie een minder grote ecologische voetafdruk krijgt, en je draagt bij aan een groenere toekomst. Het is een financiële en duurzame keuze.

Controleer je deuren en ramen

Veel woningen, en waarschijnlijk ook die van jou, verbruiken een grote hoeveelheid elektriciteit voor verwarming en koeling, vaak onnodig. Ramen, deuren en plafonds hebben vaak kleine kieren die lucht doorlaten voor ventilatie. Ga deze kieren en gaten goed na, controleer of ze echt nodig zijn, en check of een betere isolatie mogelijk is. Door hierin te investeren, levert het uiteindelijk een grote besparing op je elektriciteit op.

Ga slim om met energie van het net

Zelfs als zonnepanelen nog geen optie zijn voor jou, bijvoorbeeld omdat dit niet mogelijk of toegestaan is op je woning, kun je profiteren van zonne- en windenergie. Deze vormen van slimme energie zijn echt groen wanneer de zon schijnt en/of de wind waait. Dit zijn gratis energiebronnen van moeder natuur, waardoor elektriciteit tijdens die uren van nature voordeliger wordt. Door gebruik te maken van goedkope uurtarieven kun je meer groene stroom benutten, wat zowel goed is voor je portemonnee als voor de planeet.