Energie

Is het in 2024 nog steeds de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen?

Is het in 2024 nog steeds de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen?
In het licht van de recente ontwikkelingen op gebied van premies en subsidies, rijst de vraag of het plaatsen van zonnepanelen nog steeds een verstandige keuze is in 2024. De recente veranderingen in subsidies en fiscale voordelen hebben voor veel verwarring gezorgd bij potentiële kopers. Laten we de situatie eens nader bekijken.

Veranderingen in subsidies en BTW

Allereerst is er een significante wijziging in de financiële ondersteuning vanuit de overheid. In Vlaanderen zal de bekende subsidie van Fluvius, die voorheen bijdroeg aan de kosten, niet meer beschikbaar zijn. Daarnaast loopt de federale maatregel, waarbij de btw op groene investeringen tijdelijk was verlaagd van 21% naar 6%, ten einde. Deze veranderingen kunnen in eerste instantie ontmoedigend lijken voor wie overweegt om zonnepanelen te installeren.

Rendabiliteit voor gezinnen en bedrijven

Desondanks blijft de investering in zonnepanelen aantrekkelijk, zowel voor gezinnen als bedrijven. Met de huidige energieprijzen en de verwachting dat deze zullen blijven stijgen, bieden zonnepanelen een effectieve manier om op lange termijn kosten te besparen.

Toekomstgerichte investering

Experts adviseren ook om te anticiperen op een toekomstig hoger elektriciteitsverbruik. Met de toenemende populariteit van elektrische auto's en de overstap naar warmtepompen, is een hoger verbruik van elektriciteit onvermijdelijk. Zonnepanelen kunnen hierin een cruciale rol spelen door een duurzame en kosteneffectieve energiebron te bieden.

Een strategische beslissing deze winter

Bijzonder is dat, ondanks de veranderingen in subsidies en btw, de installatie van zonnepanelen in België momenteel goedkoper is dan ooit tevoren. Er is sprake van een aanzienlijke prijsdaling in de markt, waardoor zelfs met de btw-verhoging, de totale kosten lager uitvallen dan in voorgaande jaren. Dit maakt de investering in deze winterperiode bijzonder aantrekkelijk.

Technologische vooruitgang

De hedendaagse zonnepanelen zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de modellen van een decennium geleden. Ze zijn nu efficiënter en leveren meer op, ongeacht de sterkte van de zon. Moderne panelen zijn gevoeliger voor lichtintensiteit, wat betekent dat ze zelfs op bewolkte dagen een goede energieproductie kunnen leveren.

Conclusie

Met de huidige technologische vooruitgang en de dalende prijzen, blijven zonnepanelen in 2024 een verstandige investering. Hoewel de overheidssteun afneemt, compenseren de lagere kosten en hogere efficiëntie van de panelen dit ruimschoots. Voor zij die vooruitdenken en hun energieverbruik willen verduurzamen, is het plaatsen van zonnepanelen dus nog steeds een slimme zet.

Ook interessant