Bedrijfsnieuws

Otovo, de marktplaats voor zonnepanelen, haalt 40 miljoen euro op

Otovo, de marktplaats voor zonnepanelen, haalt 40 miljoen euro op
Otovo, de Europese marktleider voor zonnepanelen en batterijen, heeft donderdag met succes een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro afgerond. De financieringsronde werd geleid door de bestaande investeerders Å Energi, Axel Johnson Group en Nysnø (het klimaatinvesteringsfonds van de Noorse overheid). De kapitaalverhoging stelt Otovo in staat om richting winstgevendheid te gaan en het bedrijf naar de nummer één positie op de Europese markt voor residentiële zonne-energie te brengen.

De kapitaalverhoging is in zijn geheel gefinancierd door bestaande aandeelhouders. De belangrijkste investeerders, die eerder 44 procent van de aandelen van Otovo bezaten, kregen elk een toewijzing van aandelen. Axel Johnson Group (via zijn AxSol-subsidie) kreeg voor 9 miljoen euro aandelen toegewezen, het klimaatfonds van de staat Nysnø voor 2 miljoen euro en Obos voor 0,4 miljoen Noorse kronen. Å Energi (het grote Scandinavische nutsbedrijf dat is ontstaan door een fusie in 2022) nam meer dan de helft van de emissie voor zijn rekening en kreeg voor 23 miljoen euro aan aandelen toegewezen.

“De kapitaalverhoging stelt Otovo in staat om op assertieve wijze aangeboden kansen te benutten dankzij een energiemarkt waarin de kosten voor de bouw van nieuwe zonne-energie historisch laag zijn, de traditionele energieprijzen stijgen en consumenten op zoek zijn naar manieren om hun uitgaven te verlagen.”

Andreas Thorsheim, CEO van Otovo


De netto-opbrengst van de onderhandse plaatsing zal worden gebruikt voor groeikapitaal om de positie van het bedrijf in Europa uit te bouwen en voor algemene bedrijfsdoeleinden, om de weg naar winstgevendheid te waarborgen. Het bedrijf is van plan om winstgevendheid te bereiken door een groei in verkoopvolume te combineren met operationele kostenverbeteringen en het te gelde maken van de inschrijvingsactiva van het bedrijf.

“Dankzij de steun en het voortdurende vertrouwen van onze grote aandeelhouders heeft Otovo een sterke financiële basis die ons in staat stelt te werken aan een toename van de verkoop, voorzichtige kostenbesparende maatregelen en het te gelde maken van de abonnementenportefeuille om het bedrijf winstgevend te maken."

Andreas Thorsheim, CEO van Otovo


Tegelijkertijd heeft Otovo besloten tot een heruitgifte van maximaal 17,4 miljoen aandelen tegen dezelfde prijs en aangekondigd dat het zijn optieprogramma voor belangrijke werknemers zal herstructureren.

In 2023 haalde Otovo 100 miljoen euro aan schuld en 60 miljoen euro aan eigen vermogen op in twee emissies.

Ook interessant