Energie

Wachttijden voor zonnepanelen lopen verder op tot 1 jaar

Wachttijden voor zonnepanelen lopen verder op tot 1 jaar
Wie nu nog zonnepanelen wil leggen voor de zomer, is er aan voor de moeite. Hoewel de prijzen op de energiemarkt na een prijspiek in september 2022 afgekoeld en gestabiliseerd zijn, blijven de wachttijden voor zonnepanelen oplopen. Afgelopen maand tikten ze zelfs een gemiddelde termijn van een jaar aan. Dat blijkt uit marktgegevens van Otovo, de marktplaats voor zonnepanelen in Europa. “Er zijn zonnepanelen genoeg, maar hoe krijgen we ze snel op de daken als er niemand is om ze te installeren?”, aldus Cédric Sever, Country Manager België van Otovo. “Met Otovo optimaliseren we de beschikbaarheden van installateurs en zo duwen wij de wachttijd naar twee tot drie maanden.”

Wachttijden blijven oplopen

Afgelopen jaar zorgde de gas- en elektriciteitscrisis voor enorme prijspieken in de energiefacturen. Daardoor vluchtten Belgische consumenten naar zonne-energie. Maar hoewel de energiemarkt sinds september 2022 – na een prijspiek van € 0,93 euro per Kwh – is afgekoeld en sinds februari stabiel blijft op € 0,40 euro per Kwh (volgens cijfers van de VREG), blijft de vraag naar zonnepanelen in België staande. De wachttijden zijn zelfs verder opgelopen tot een gemiddelde termijn van een jaar. Zo blijkt uit marktgegevens waarover Otovo, de marktplaats voor zonnepanelen, beschikt.

"Er zijn zonnepanelen genoeg, maar er is niemand om ze te installeren”, ziet Cédric Sever, Country Manager van Otovo. “De belangrijkste reden voor de wachtlijsten is de tijdsverdeling van installateurs die, naast het plaatsen van zonnepanelen, ook sales en marketing, kennismakingsgesprekken, legplannen, etc. voor hun rekening nemen. Bij Otovo nemen we al deze “extra’s” op ons. Zo kunnen installeurs doen waar ze goed in zijn en wat ze graag doen: installeren!”

Potentieel: 180.000 zonnepanelen per jaar tegen 2025

“Doordat de beschikbaarheden van installateurs op dit moment niet ten volle worden benut, ontstaan er lange wachtlijsten en komt het potentieel van de Belgische markt voor zonnepanelen – en zo ook de vergroening in gevaar”, aldus Cédric Sever. In Vlaanderen heeft een op de vier gezinnen of alleenstaanden zonnepanelen, zo blijkt uit cijfers van VEKA. In België werden het afgelopen jaar in totaal maar liefst 120.000 zonnepaneleninstallaties neergelegd. Tegen 2025 zou het jaarlijkse potentieel volgens Otovo op 180.000 in totaal geplaatste installaties op een jaar tijd kunnen liggen voor de volledige Belgische markt. Maar dat kan enkel wanneer de installateurs zowel vraag als aanbod kunnen volgen. Bovendien geraken consumenten mogelijk ontmoedigd door de lange wachttijden ondanks dat zonnepanelen een interessante investering blijven, zowel voor de portemonnee als voor het milieu.

“Daarom zijn we met Otovo dit jaar op de Belgische markt gelanceerd. Doordat we de beschikbaarheden van installateurs via onze marktplaats optimaliseren, willen we de lange wachttijden in België vaarwel zeggen. Wie op dit moment bij Otovo bestelt, heeft binnen twee tot drie maanden zonnepanelen op zijn dak”, aldus Cédric Sever.

Ook interessant