Energie

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Het aanleggen en installeren van zonnepanelen is een duurzame manier om jouw eigen groene stroom op te wekken en te besparen op energiekosten. Zonnepanelen worden aangelegd op daken zodat ze gedurende de dag genoeg zonlicht kunnen opvangen. Wanneer je overweegt zonnepanelen aan te leggen op jouw dak, is het van belang dat je checkt of jouw dak wel geschikt is voor deze duurzame panelen. De belangrijkste aspecten om dit te doen, lees je in dit artikel!

Geschiktheid van het dak: kijk naar verschillende aspecten

De oriëntatie en hellingshoek van jouw dak zijn de belangrijkste factoren om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Daarbij moet er gekeken worden naar de ligging van jouw woning. Het is namelijk zo dat zonnepanelen het beste presteren wanneer ze richting het zuiden worden geplaatst en een hellingshoek hebben tussen de 15 en 40 graden.

Mijn dak is niet gericht op het zuiden, wat nu?

Mocht jouw dak niet richting het zuiden maar richting het westen of oosten liggen, is het nog steeds mogelijk om zonnepanelen aan te leggen, maar de energieopbrengst zal in dit geval wel lager zijn. Een steil of plat dak kan de efficiëntie van zonnepanelen ook verminderen.

Vangt jouw dak genoeg licht?

Een ander negatief effect op de prestatie van zonnepanelen, is schaduw. Schaduw van bomen, schoorstenen of gebouwen zorgt ervoor dat jouw panelen minder zonlicht opvangen waardoor de energieopbrengst niet optimaal zal zijn. Om die reden is het belangrijk om te controleren of jouw dak gedurende de dag voldoende zonlicht krijgt. Zelf wanneer slechts een deel van het dak in de schaduw ligt, kan dit al invloed hebben. Ben je er niet helemaal zeker van of jouw dak de juiste oriëntatie heeft? Laat dan een dakcheck voor zonnepanelen uitvoeren door een ervaren specialist.

Andere factoren die invloed hebben op de geschiktheid

Het soort dakbedekking speelt ook een rol bij de beoordeling of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Dakpannen en metalen daken, bijvoorbeeld, zijn beter bestand tegen de installatie van zonnepanelen en eventuele schade die daarbij komt kijken. Dakpannen zijn in dit geval de meest voorkomende soort en metalen daken zijn het stevigst en duurzaamst. Ongeacht welke soort dakbedekking er op jouw dak ligt, het behoorlijk zware gewicht van zonnepanelen en de bevestigingssystemen is ook van cruciaal belang. Het is daarom goed om te laten controleren of jouw dak het draagvermogen van zonnepanelen heeft.

Overleg met een erkend installateur

Het is belangrijk om alle bovengenoemde aspecten zorgvuldig te overwegen om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Mocht jouw dak geschikt zijn, dan kan je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren of kopen, bijvoorbeeld bij https://www.solease.nl/. Wil je jouw dak echter nog door een paar extra, en ervaren, ogen willen laten controleren? Dan kan je contact opnemen met een erkend zonnepaneel installateur die alle nodige kennis en ervaring heeft. Op die manier weet je zeker dat je juist advies krijgt over het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak.