Energie

Waarom N-type zonnepanelen de markt gaan veroveren

Waarom N-type zonnepanelen de markt gaan veroveren
In Vlaanderen kiezen we steeds vaker voor duurzame energievormen. Uit cijfers* blijkt dat 17,4 procent van het Vlaamse bruto stroomgebruik groene stroom was. Dat is een vernegenvoudiging ten opzichte van 2005. Deze stijging was vooral te danken aan het gebruik van zonne-energie. Het jaar 2022 had namelijk een groot aantal zonuren en meer particulieren en bedrijven hebben zonnepanelen op de daken laten plaatsen. Naast dat de vraag naar zonnepanelen toeneemt, blijft de techniek rondom zonnepanelen zich ook ontwikkelen. Een nieuwe ontwikkeling is het N-type zonnepaneel. Vanwege de voordelen is de verwachting dat de markt voor N-type zonnepanelen de komende jaren significant gaat groeien. Wat zijn de consequenties voor fabrikanten en installateurs?

Duurzamer en meer rendement

Het zal niet meer lang duren voordat dit nieuwe N-type zonnepanelen de Belgische markt gaan overheersen. Dat is niet gek, want het N-type zonnepaneel biedt veel belovende voordelen, zoals het verhoogde rendement. In een periode van 25 jaar halen N-type zonnecellen tot wel 15% meer kWh uit de zon. Dit type zonnepanelen presteert bij zowel warm als bewolkt een stuk beter. Zo’n tien tot twaalf jaar geleden was het rendement van een solarcel nog 19%. De verwachting is dat het N-type zonnepaneel de komende jaren tot zo’n 25% rendement gaat opleveren.

Daarnaast worden N-type mono zonnecellen tijdens het productieproces in fosfor gedoopt. Het zorgt voor een veel langzamer verouderingsproces en biedt een vermogensgarantie tot 30 jaar. N-type zonnecellen hebben namelijk een lagere degradatie: 0,4% per jaar in plaats van 0,6% bij standaardcellen. N-type zonnepanelen hebben geen last van LIP (Light Induced Degradation). N-type zonnepanelen presteren daarom beter dan de gangbare P-type zonnecellen.

Overstappen van P-type naar N-type zonnepanelen

Door massaproductie en concurrentie tussen fabrikanten zijn zonnepanelen prijstechnisch steeds aantrekkelijker geworden. Voortdurend zijn fabrikanten bezig met het verbeteren van het rendement, terwijl ze tegelijkertijd letten op de kosten van het productieproces.

Fabrikanten zullen gaan overstappen van P-type naar N-type zonnepanelen. Deze transitie is vergelijkbaar met de overgang van P-type SI naar P-type SI PERC. Productielijnen zullen worden omgebouwd en geschikt worden gemaakt voor dit nieuwe type zonnepanelen. Het overgrote deel van de N-type zonnepanelen zal worden gemaakt in Azië, waarbij fabrieken in China het grootste deel zullen produceren. Deze fabrikanten bepalen uiteindelijk ook de snelheid waarmee de N-type zonnepanelen op de markt komen.

Fabrikanten buiten Azië richten zich voornamelijk op de meer kostbare technologieën, omdat ze de concurrentie met Chinese fabrikanten niet aankunnen. Het gaat dan om HJT, backcontact cells en Tandem, waar nu nog op kleine schaal vraag naar is. Het zijn voornamelijk Europese producenten die deze technologie gebruiken, omdat dit type zonnepanalen net iets meer rendement oplevert. Het gaat hier nu nog om een kleine nichemarkt waarin dit type zonnepanelen ook duurder zijn. Kijken we naar de N-type zonnepanelen, dan is de verwachting dat ze binnen een tot drie jaar het meest gangbaar zullen zijn, waarbij HJT al als mogelijk opvolger wordt gezien, op voorwaarde dat het productieproces kostentechnisch haalbaar is.

Installateurs zullen vanaf dit jaar steeds meer zonnepanelen gaan vervangen met de N-type zonnepanelen. Met N-type zonnepanelen kan men per vierkante meter meer vermogen op een dak installeren. Dit is gunstig voor Vlaanderen gezien door inflatie de installatiekosten zullen blijven stijgen en daarnaast is de beschikbare dakruimte regelmatig beperkt. Ondanks dat het terugleveren van niet-gebruikte stroom aan het energienet momenteel niet altijd even veel opbrengt, is het vanwege de hoge energieprijzen alsnog interessant om zonnepanelen – met een thuisbatterij – aan te schaffen. Als de afspraak dan toch staat voor de installatie of het vervangen van N-type zonnepanelen, zou dit een ideaal moment zijn om ook een thuisbatterij en bijvoorbeeld een laadpaal voor de elektrische auto te laten plaatsen. Zo kan er optimaal gebruikt worden gemaakt van de zelf opgewekte stroom.

* Bron: www.vlaanderen.be