Energie

Huisverbouwing? Investeer in duurzaamheid zoals zonnepanelen

Huisverbouwing? Investeer in duurzaamheid zoals zonnepanelen
Ben je van plan om je huis te verbouwen? Dan is het een slimme zet om te investeren in duurzaamheid. Er zijn talloze manieren waarop je jouw huis duurzamer kunt maken. Denk aan het installeren van energiezuinige apparatuur en LED-verlichting, het aanleggen van een groen dak, het verbeteren van de isolatie of het aanschaffen van zonnepanelen. Door te investeren in duurzaamheid, verlaag je niet alleen je energierekening, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Daarnaast kan duurzaamheid ook nog eens de waarde van je huis verhogen. Bekijk welke duurzame investeringen jij kunt doen tijdens de huisverbouwing.

Zonnepanelen

Wanneer je je huis gaat verbouwen is het een duurzame keuze om te investeren in zonnepanelen. Met zonnepanelen kun je zelf groene energie opwekken en daarmee je ecologische voetafdruk verminderen. En het scheelt je een hoop geld. De levensduur van zonnepanelen is meestal meer dan 25 jaar en gedurende deze tijd kun je je investering terugverdienen. Heb je geen geld over na de verbouwing voor de investering? Dan kun je in sommige gevallen geld lenen voor zonnepanelen.

Isolatie

Een andere manier om je huis duurzamer te maken is door middel van isolatie. Isolatie draagt bij aan een duurzamere leefomgeving. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie voor verwarming en koeling, waardoor de energierekening lager wordt en de CO2-uitstoot daalt. Bovendien zorgt isolatie voor meer comfort in huis, doordat de temperatuur beter gereguleerd wordt. En hierdoor minder tocht ontstaat.

Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie. Elke vorm van isolatie heeft zijn eigen specifieke voordelen en kan worden gekozen op basis van de specifieke situatie van het huis.

Energiezuinige apparatuur

Wanneer je je huis aan het verbouwen bent, is de kans groot dat je nieuwe apparatuur aanschaft. Denk aan apparaten zoals een koelkast, wasmachine, droger, vaatwasser of een airconditioner. Deze apparaten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in huis. Door te kiezen voor energiezuinige apparatuur, verbruik je minder energie en bespaar je op je energierekening. Bovendien zijn energiezuinige apparaten vaak ook efficiënter in hun gebruik van water en grondstoffen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van apparatuur te kijken naar het energielabel. De zuinige apparaten die na 1 maart 2021 zijn gemaakt hebben energielabel A. Apparaten die zuinig zijn, maar vóór 1 maart 2021 zijn gemaakt, hebben A-met-plusjes. Vervang je oude apparatuur dus tijdens de verbouwing met energiezuinige apparatuur. Succes met de verbouwing!

Ook interessant