Bedrijfsnieuws

Jambes Machines haalt meer dan 1 miljoen euro op

Jambes Machines haalt meer dan 1 miljoen euro op
Jambes Machines, een van de belangrijkste Belgische distributeurs van stationaire machines voor hout- en metaalbewerking, haalt een aanzienlijke fondsenwerving van 1.080.000 euro op als onderdeel van een serie A-financiering met publieke en private investeerders (Investsud, Belfius, BNP Paribas Fortis, etc.). Jambes Machines wil zijn activiteiten ontwikkelen, en zijn operationele structuur en teams versterken. Het bedrijf gaat een volledige en geautomatiseerde slijplijn installeren, zijn overnamedienst uitbreiden en een online bestelplatform voor professionals creëren. Bovendien verdubbelde Jambes Machines de afgelopen vier jaar elk jaar zijn omzetcijfer en wil het bedrijf op dit elan doorgaan.

Jambes Machines realiseert een fondsenwerving van meer dan 1 miljoen euro als logische voortzetting van zijn succesverhaal in Brussel en Wallonië. Deze serie A-fondsenwerving heeft als doel om van de distributeur de ‘One-stop-shop’ bij uitstek van de sector te maken. De fondsenwerving maakt het mogelijk om de upgrade en modernisering van het bedrijf verder te zetten, terwijl het dienstenaanbod verder wordt ontwikkeld.

Fondsenwerving op maat van de ambities van Jambes Machines

Bij de oprichting in 1980 was Jambes Machines een algemene gereedschapswinkel met machines voor hout- en metaalbewerking, waterpompen, huishoudapparaten, oliën, etc. Na een eerste overname in 1997 werd het bedrijf in april 2017 door Jérémy Cloquette en Antoine Lebon, die inmiddels met pensioen is, gekocht. Door het basisconcept te optimaliseren, is Jambes Machines onmisbaar geworden in de commercialisering van stationaire machines voor hout- en metaalbewerking, gereedschappen en diensten.

Jérémy Cloquette, gedelegeerd bestuurder van Jambes Machines, heeft de ambitie om het bedrijf verder te moderniseren en de hele sector nieuw leven in te blazen in Wallonië: ‘We willen onze activiteit dynamischer maken om aan de eisen van de huidige klanten te voldoen. We zijn van plan om de ontwikkeling van het bedrijf in Brussel en het Waals Gewest voort te zetten om een lokale dienstverlening van hoge kwaliteit aan te bieden. Jambes Machines wil zo de ‘One-stop-shop’ bij uitstek worden voor stationaire machines voor de bewerking van hout en metaal. We willen dat een professionele opdrachtgever bij ons alles kan vinden wat hij nodig heeft om zijn volledig project te realiseren.’

Het bedrijf blijft groeien en verdubbelde zijn omzet elk jaar in de afgelopen vier jaar. Het team is ook gegroeid van 1 naar 15 vaste medewerkers.

Uitbreiding van het dienstenaanbod en herlancering van de activiteiten in de hele sector

De fondsenwerving zal Jambes Machines toelaten om zijn uitmuntende werking te versterken:
  • om nieuwe machines aan te kopen om een eigen slijpatelier te creëren om zijn klanten een volledige en geïntegreerde geautomatiseerde slijplijn aan te bieden. Deze state-of-the-art, lokale en snelle dienstverlening zal uniek zijn in Wallonië.
  • om voor zo goed als alle machines die het aanbiedt een overname-, herstel- en verkoopsprogramma met garantie op te zetten. Aangezien gereviseerde machines ecologisch, betrouwbaar en toegankelijk zijn, zal Jambes Machines hiermee een nieuw klantensegment aantrekken.
  • om het eerste performante e-commerceplatform te creëren in Wallonië voor professionals in de sector. Met slechts enkele klikken zullen ze toegang hebben tot het volledige beschikbare aanbod, kunnen bestellen en de bestelling binnen de 24/48 uur in de werkplaats of op de werf laten leveren.

De resterende fondsen gaan naar het werkkapitaal om noodzakelijke uitgaven voor toekomstige projecten en activiteiten te dekken.

Versterking van de eigen teams

Om zijn ontwikkeling en groei te ondersteunen, versterkt Jambes Machines ook zijn teams. Het bedrijf wil in eerste instantie de eigen knowhow ten gelde maken door de voorkeur te geven aan promoties. Daarna zal het bedrijf tegen eind 2023 zijn team uitbreiden met 5 gespecialiseerde medewerkers en tegen eind 2024 zullen er nog 5 medewerkers bijkomen.

Jambes Machines zal de volgende profielen aanwerven: een slijper voor zijn werkplaats, een veelzijdige werker voor het slijpen en verpakken van zendingen, vertegenwoordigers voor verkoop, gespecialiseerde technici en een webmaster/communicatieverantwoordelijke die het nieuwe e-commerceplatform zal beheren en het merkimago en de reputatie van het bedrijf verder zal ontwikkelen.

Jambes Machines haalt meer dan 1 miljoen euro op
Jérémy Cloquette, gedelegeerd bestuurder bij Jambes Machines
en Michaël Wuytens, Chief Financial Officer en bestuurder

Jambes Machines verkrijgt het vertrouwen van erkende investeerders

Ondanks de huidige crisis die veel Belgische bedrijven treft, heeft Jambes Machines het vertrouwen gewonnen van een panel van publieke en private investeerders, waaronder:
  • Investsud, een investeringsvennootschap in risicokapitaal die al meer dan 30 jaar kmo's die actief zijn in Wallonië financiert. De gespecialiseerde dochterondernemingen van de Investsud-groep beschikken over eigen vaardigheden ten behoeve van verschillende specifieke sectoren, waaronder de houtsector via ‘Investsud Bois’, voor 50% eigendom van Belgische particuliere Waalse investeerders en voor 50% eigendom van het Waals Gewest.
  • Belfius Bank & Insurance, geïntegreerde bank-verzekeraar in handen van de Belgische federale overheid, die verankerd is in alle segmenten van de Belgische economie en samenleving: partner van 3,7 miljoen particulieren, zelfstandigen en kmo's, belangrijke speler in de markt van de grote bedrijven en referentiebank in de publieke en non- profitsector.
  • BNP Paribas Fortis, dat in België een totaalpakket van financiële diensten aan particulieren, zelfstandigen, beoefenaars van vrije beroepen, ondernemingen en publieke instellingen biedt.

De fondsenwerving werd ook ondersteund door het strategisch adviesbureau Get Up Management Consulting SRL, bevoorrechte financiële partner voor snelgroeiende kmo's in Brussel en Wallonië, vertegenwoordigd door Michaël Wuytens. Get Up Management Consulting ondersteunt Jambes Machines sinds een jaar.

Belfius investeerde in de vorm van een leasing en een investeringskrediet. BNP Paribas kende ook een investeringskrediet toe. Investsud nam deel aan deze fondsenwerving via een kapitaalverhoging en een ongedekte lening (zonder een bepaalde garantie te vragen). Tot slot namen ook Get Up Management Consulting en Jérémy Cloquette deel met een cash bijdrage.

De raad van bestuur van Jambes Machines zal voortaan bestaan uit Gilles Koestel (Investsud), Michaël Wuytens (Get Up Management Consulting) en Jérémy Cloquette.

Een succesvolle fondsenwerving in het huidige economische klimaat toont de prestaties van het economische model van Jambes Machines en van zijn management aan. Deze operatie is ook het resultaat van constructief werk dat het mogelijk heeft gemaakt om een sterke vertrouwensrelatie met investeerders te creëren. ‘De relatie met onze investeerders is uitstekend. Ze positioneren zich niet alleen als donateur van fondsen, maar als partners. Ze stellen hun kennis van de markt, hun respectieve ervaring en hun uitgebreide relationele netwerken ter beschikking. Ze zijn onze bondgenoten geworden om business te ontwikkelen en naar het succes van het bedrijf te convergeren’, vult Jérémy Cloquette aan.

Gilles Koestel, operationeel verantwoordelijke partner van Investsud Bois bij Investsud verklaart: ‘De kwaliteiten van de heer Cloquette en de groei van de markt waarin Jambes Machines actief is, liggen aan de basis van de behaalde successen sinds 2017. Deze successen motiveerden ons om in dit project te geloven. Zijn menselijke kwaliteiten, zijn relevante ondernemersvisie en zijn inzicht in de markt, evenals zijn technische vaardigheden en zijn creativiteit zijn fundamenteel voor ons. Daarnaast maakt de business van Jambes Machines deel uit van een groeiende markt waarin het aanbod moet worden gemoderniseerd en afgestoft. Dit geeft vooruitzichten op winstgevendheid als belegger.’

‘Bovendien is de activiteit van Jambes Machines een essentiële schakel in de houtindustrie, een favoriete sector van Investsud Bois, een gespecialiseerde dochteronderneming van de Investsud-groep. Met dit in gedachten willen we de ontwikkeling van Jambes Machines stimuleren, vooral bij ons netwerk van partners, dat gediversifieerde bedrijven samenbrengt (van zagerij tot houtbouw, inclusief timmerwerk, handelsbedrijven, etc.). Meer in het algemeen zouden alle partners van het Investsud-netwerk die actief zijn in productie, geïnteresseerd kunnen zijn in de producten en diensten van Jambes Machines in hun fabriek.’

Olivier Onclin, lid van het directiecomité van Belfius: ‘Bedrijven zijn de motor van de Belgische economie. Hen begeleiden en ondersteunen in de verschillende stadia van hun ontwikkeling is een prioriteit voor Belfius. Daarom zijn we bijzonder blij om – dankzij onze financieringsoplossingen – een concrete bijdrage te leveren op het terrein. Op die manier kan Jambes Machines zijn groei in Brussel en het Waals Gewest voortzetten.’

Bénédicte Charlier, directeur van de ondernemersbank bij BNP Paribas Fortis Namen benadrukt: ‘BNP Paribas Fortis heeft ervoor gekozen om een van de partners van Jambes Machines in zijn ontwikkelingsproject te zijn. De zaakvoerders van dit bedrijf overtuigden ons van hun degelijk beheer en de relevantie van hun project in een veranderende bedrijfssector. We geloven dat de impact van dit project positief zal zijn voor de economie in de regio. De lokale economie ondersteunen, maakt ook deel uit van Positive Banking.’

Build for Life