Energie

Bespaar slim met een thuisbatterij

Bespaar slim met een thuisbatterij
Hebt u zonnepanelen en wilt u daar het maximale rendement uit halen? Voorheen was terugleveren aan het elektriciteitsnet een goed idee. Maar omdat er steeds meer stroom wordt teruggeleverd, onder andere doordat er zoveel mensen zonnepanelen hebben aangeschaft, en de salderingsregeling wordt afgebouwd, is dit niet echt aantrekkelijk meer. Waarom terug leveren aan het net terwijl u het ook voor uzelf kunt gebruiken? Dat kan namelijk wanneer u een thuisbatterij aanschaft. De stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen verbruikt u op die momenten dat de zon niet schijnt. Een thuisbatterij is vergelijkbaar met een hele grote accu. Wanneer het is opgeladen kunt u het gebruiken voor huishoudelijke apparatuur en de elektrische auto. Met een thuisaccu wordt dus het eigen verbruik van de zonnestroom vergroot. Een gemiddeld verbruik is 30 procent, met een thuisbatterij gaat dat naar maar liefst 60 procent.

Nagenoeg zelfvoorzienend

Omdat de stroom niet meer terug wordt geleverd aan de energiemaatschappij maar opgeslagen wordt in de thuisbatterij bent u nagenoeg zelfvoorzienend. Alleen op momenten dat deze leeg is, schakelt u over op stroom van het net. Omdat dit niet vaak voor zal komen, wordt er minder stroom ingekocht en merkt u nagenoeg niets van de wisselende energieprijzen. Een thuisbatterij is daarom ook ideaal wanneer u een vakantiewoning hebt. Wanneer u daar zonnepanelen op het dak hebt liggen kost u dit tweede huis nagenoeg niets aan stroomverbruik. Zo hebt u de kosten die u voor de uitgave van een thuisbatterij hebt er binnen de kortste keren weer uit.

Thuisbatterij: wat is het en hoe werkt het?

Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is een oplaadbare batterij. De batterij wordt gebruikt om stroom van zonnepanelen op te slaan en op een later moment te gebruiken. De meeste huishoudens gebruiken slechts 30 tot 50% van de opgewekte stroom zelf, met de thuisaccu kan dit maar liefst 60 tot 80% worden.

Thuisbatterij inclusief omvormer

De thuisaccu wordt geleverd samen met de omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Goed om te weten: de meeste gezinnen gebruiken ongeveer 9,6 kWh stroom per dag. De opslagcapaciteit van een thuisbatterij ligt gemiddeld rond de 7 kWh.

Verschillende soorten thuisbatterijen

Er zijn verschillende soorten thuisaccu’s te koop. Het verschil zit in de opbouw en samenstelling.

Lithium-ion thuisbatterij

Momenteel is de lithium-ion de meest populaire thuisbatterij. De batterij heeft een grote opslagcapaciteit en heeft maar weinig tijd nodig om op te laden. Een andere optie is de Li-ion accu. Deze bevat meer lading en kan een grotere hoeveelheid stroom opslaan (tot wel 140 Wh per kilogram). U kunt de Li-ion batterij bovendien vaker opladen.

Zoutwater thuisbatterij

De nieuwste en meeste moderne thuisbatterijen zijn de zoutwater batterijen. Zoutwater batterijen werken doordat positief geladen natriumionen van het zoute water worden gemengd in een kunststof krat met negatief geladen chloorionen van het zoete water. Tijdens dit proces ontstaat er elektriciteit. Als de batterij wordt opgeladen, worden de stoffen van elkaar gescheiden.

Zoutwater batterijen hebben weinig onderhoud nodig, zijn veilig en milieuvriendelijk. De batterijen nemen wel meer ruimte in beslag, zijn relatief zwaar en minder goed bestand tegen hoge stroompieken dan andere thuisbatterijen. Mocht dit geen bezwaar zijn - bijvoorbeeld als u zoekt naar een auto-accu of UPS back up) dan is dit type thuisaccu een geschikte keuze.

Tijdens uw zoektocht naar een geschikte thuisaccu komt u voor aardig wat keuzes te staan. Naast het vermogen en de technische eigenschappen, zijn ook de prijs en de duurzaamheid belangrijk om in overweging te nemen. Aangezien elke situatie uniek is, raden we u aan om advies in te winnen bij een specialist. Vergelijk specialisten bovendien op ervaring en expertise en kies voor maatwerk!

Thuisbatterijen vergelijken

Wanneer u overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen wilt u natuurlijk wel eerst een onderling vergelijk kunnen maken. Bij Thuisbatterijenspecialist.nl kan dat. U vult een aantal gegevens in, waaronder uw postcode, huisnummer en NAW-gegevens. Ook beantwoordt u een aantal andere vragen waaronder of u al zonnepanelen hebt en wat het gemiddelde energieverbruik op jaarbasis is. Aan de hand hiervan krijgt u een aantal vrijblijvende offertes opgestuurd van thuisbatterijen installateurs bij u in de buurt. Zo kunt u rustig de aanbiedingen onderling met elkaar vergelijken en een uiteindelijke keuze maken.

Ook interessant