Verbouwen

Duurzaamheid steeds bepalender bij renovatie woningen

Duurzaamheid steeds bepalender bij renovatie woningen
Huishoudens kiezen steeds vaker voor de meest duurzame oplossing, wanneer zij hun woning renoveren. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor kunststof kozijnen met een lage Ug-waarde, in plaats van voor een authentiek houten kozijn. Of denk aan de investering in zonnepanelen op het dak, waarbij zo’n investering in sommige gevallen gecombineerd wordt met een thuisbatterij of (hybride) warmtepomp. Niet alleen particuliere huishoudens kiezen bewust voor een verduurzaming van hun woning bij renovatiewerkzaamheden.

Ook grote woningcorporaties en bijvoorbeeld de Nederlandse industrie doet dit. Binnen de industrie wordt niet alleen steeds meer met zonnestroom in de vorm van grote zonnedaken gewerkt, maar bijvoorbeeld ook met groene waterstof. Wist je dat het met groene waterstof mogelijk is om gebouwen en complete buurten te verwarmen? Dit is met name interessant wanneer deze buurten lastig te bereiken zijn met elektriciteit of bijvoorbeeld een warmtenet.

Opslag van zonnestroom steeds interessanter

In november 2023 stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel, dat verandering brengt in de invulling van de huidige salderingsregeling. Hoewel het wetsvoorstel nog moet worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, is het aannemelijk dat het salderen van groene stroom straks (na 2031) niet meer mogelijk is. Dit maakt dat het steeds aantrekkelijker is om te kijken naar mogelijkheden op het gebied van energieopslag.

Net als bij de toepassing van hernieuwbare energie geldt ook voor energieopslag dat niet alleen particulieren hier baat bij hebben. Ook organisaties zoeken naar mogelijkheden om grootschalige batterijen in te zetten voor de opslag van energie, om zo bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening. Het is een slimme manier om in te spelen op het onvoorspelbare karakter van natuurlijke energiebronnen als de zon en wind. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met een centrale opslag binnen woonwijken.

Andere verduurzamende oplossingen in wijken

Er is nog veel meer mogelijk op het gebied van duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de toepassing van zonnecarports in de wijk. Mogelijk wordt hier al gebruik van gemaakt bij het plaatselijke winkelcentrum. Een zonnecarport biedt zowel de eigenaar van zo’n winkelcentrum als de gebruikers en bezoekers hiervan voordelen. Met een zonnecarport kan veel groene stroom worden opgewekt, zonder dat er ruimte moet worden gemaakt voor de zonnepanelen. Deze stroom kan vervolgens worden gebruikt voor bijvoorbeeld het verwarmen en verlichten van het winkelcentrum. Daarbij biedt de carport bezoekers een overkapping. Terwijl je de boodschappen uit je winkelwagentje in de auto legt, heb je met zo’n carport niet langer last van de regen, sneeuw of hagel.

Ook interessant