Energie

Tips om woningen te verduurzamen bij een verbouwing

Tips om woningen te verduurzamen bij een verbouwing
Het grondig verbouwen of renoveren van een woning biedt de ideale kans om de isolatiewaarde hiervan te verbeteren. Duurzaamheid is een steeds bepalender thema binnen de samenleving. Niet alleen bedrijven zoeken naar kansen om hun processen te verduurzamen; ook huishoudens proberen een bijdrage te leveren. Dit doen zij bijvoorbeeld door te investeren in zonnepanelen via Homeqgo. Met zonnepanelen kan een groot deel van de benodigde stroom zelf worden opgewekt. De komende jaren wordt het hierbij interessant om de zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij. Het overschot aan opgewekte groene stroom overdag kan zo worden opgeslagen om dit in de avond te gebruiken. De afhankelijkheid van het stroomnet wordt hiermee steeds kleiner.

Zonnepanelen op een groen dak monteren

Bij de realisatie van een aanbouw kan het interessant zijn om te kiezen voor een groen dak. Dit is feitelijk een beschermende laag over de gekozen dakbedekking, vaak bitumen. Een groen dak maakt dat de levensduur van deze dakbedekking verlengd wordt. Daarbij vangt het water op en helpt het de woning koel te houden op warme zomerdagen. Een duurzame keuze, die een positief effect heeft op het woongenot. Combineer het platte dak met de montage van zonnepanelen. Een plat dak biedt in relatie tot de zonnepanelen het voordeel, dat deze in de meest optimale hellingshoek gemonteerd kunnen worden. Het maximaliseert de opbrengst van zonnepanelen.

Eerder las je al dat een combinatie met een thuisbatterij interessant kan zijn, wanneer je investeert in zonnepanelen. Vergelijkbaar is de combinatie met een (hybride) warmtepomp. Steeds meer huishoudens kiezen voor deze optie. Nieuwbouwwoningen worden standaard van een volledig elektrische warmtepomp voorzien.

Zet in op de verbetering van de isolatie binnen de woning

Naast de mogelijkheid om bewust voor een groen dak en de montage van zonnepanelen te kiezen, is het interessant om de isolatie te verbeteren. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan het gebruik van een isolerende laag onder de vloer. Het helpt de optrekkende kou tegen te houden, wat een positieve bijdrage levert aan het minimaliseren van het energieverbruik en tegelijkertijd het wooncomfort vergroot. Men heeft minder snel last van koude voeten. Ook het isoleren van de spouwmuur helpt om het energieverbruik te verminderen. Een derde optie is het verbeteren van de isolerende laag onder het dak.

Ook interessant