Verbouwen

How to: duurzaam onderhouden van je woning

How to: duurzaam onderhouden van je woning
Zowel voor de planeet als voor onze maandrekeningen is het verduurzamen van onze leefomgeving van groot belang. Je kan eenvoudig een groot verschil maken door te letten op het onderhoud en zuinig te zijn in je huis. Het is aangenaam om te wonen in een goed onderhouden huis en daarnaast levert het op de lange termijn veel op, vooral als je van plan bent het huis nog te verkopen. Dit blog gaat in op hoe je eenvoudig je huis duurzaam onderhoudt en welke tips onmisbaar zijn. Benieuwd? Lees gauw verder.

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

Het is essentieel dat jij je woning in een goede conditie houdt. Sterker nog, dit ben je verplicht als huiseigenaar volgens de wet. Dit wordt ook daadwerkelijk gecontroleerd door de gemeente. Bovendien zorgt goed onderhoud ervoor dat je geen onvoorziene kosten hebt voor dure reparaties of door enorm achterstallig onderhoud. Ook voorkom je bij goed onderhoud de daling van je woningwaarde.

Belangrijk onderhoud

Er zijn een aantal aspecten in je huis die meer aandacht vereisten en waar je zelf een groot verschil in kunt maken door hier regelmatig tijd in te steken. Dit zijn: het dak, de dakgoot, het schilderwerk in en rondom je huis, de verwarmingsinstallatie, de ramen en je tuin. Dit betekent niet dat de rest van je huis niet belangrijk is. Het kan zo zijn dat jouw huis meer onderhoud vergt op andere gebieden. Bijvoorbeeld het ontstoppen van het riool, wat met name nodig is in oudere huizen. Sommige delen van je huis zijn makkelijker te onderhouden dan andere. Gelukkig zijn er bedrijven die je een handje kunnen helpen, zoals de ontstoppingsdienst Hasselt.

Zelf onderhouden

Wil je toch liever zelf aan de slag? Dat kan. Begin met een goede check-up in je huis en tuin. Zo weet je welke plekken het meeste aandacht vereisten. Maak gebaseerd hierop een duidelijk schema met hoe vaak en wanneer je het onderhoud gaat verrichten, en wat er nodig is om dit te doen. Je zult merken dat het overzichtelijker en eenvoudiger wordt met een planning. Zo houd je het ook leuk voor jezelf. Bovendien kun je je zo voorbereiden op eventuele kosten en zul je niet voor verrassingen komen te staan. Check regelmatig of de dakgoot en het dak vrij zijn van vuil. Besteed ook aandacht aan de ramen en raamkozijnen. Kijk of er geen barstjes zijn en of er niets is gaan rotten. Onderhoud regelmatig je tuin en reinig op vaste basis je verwarmingsinstallatie.

Duurzaamheid

Kies voor het gebruik van duurzame materialen bij het uitvoeren van het onderhoud, zoals verf op waterbasis en gerecyclede bouwmaterialen. Hou je goed aan je planning en check regelmatig of er meer onderhoud nodig is, of misschien wel vervanging. Zo bespaar je geld en draag jij je steentje bij aan een betere, duurzamere wereld!

Ook interessant