Verbouwen

Dakonderhoud: preventie tegen reparaties en renovaties

Dakonderhoud: preventie tegen reparaties en renovaties
Het dak is een essentieel onderdeel van iedere woning, of het nu gaat om een appartement, eengezinswoning of een tiny house. Wanneer het dak gaat slijten of kapot is, kunnen er vervelende gevolgen ontstaan. Niemand wil opgescheept zitten met lekkages en waterschade, dus is het van belang dit te voorkomen. Welke factoren invloed hebben op de staat van het dak en hoe goed onderhoud reparaties en renovaties kan voorkomen, lees je in dit artikel.

De impact van het weer

Daken hebben zwaar te lijden onder diverse weersomstandigheden. Dakbedekking is zodanig gemaakt dat het tegen een stootje kan, maar op den duur ontstaat toch slijtage. Zo kan tijdens zware buien of langdurige periodes van regen, water ophoping ontstaan. Dit kan lekkages veroorzaken, wat een hoop ellende met zich meebrengt.

Kou en vorst kunnen ervoor zorgen dat vocht in kieren en spleten bevriest. Deze gaten worden na verloop van tijd groter en zullen uiteindelijk barsten.

Niet alleen het najaar, maar ook de zomer is gevaarlijk voor daken. Felle zon en hitte zorgen voor vroegtijdige slijtage van het dak, omdat materialen zoals dakshingles kunnen uitdrogen.

Ook moet je oppassen voor mos en algen. De wortels kunnen zich diep nestelen in de dakbedekking, waardoor dakpannen uiteindelijk los komen te zitten en er breuken in kunnen komen.

Dan zijn er natuurlijk nog extreme weersomstandigheden om rekening mee te houden, zoals een hevige storm. Naast ophoping van regenwater, zorgen harde windstoten ervoor dat broze dakpannen breken of van het dak af vallen. Ook neemt de wind takken en andere materialen mee die op het dak terechtkomen. Verwijder je deze niet na de storm, dan kan dit een hoop schade veroorzaken aan het dak.

Is je dak te oud?

Een andere oorzaak van reparaties en renovaties van het dak is simpelweg de leeftijd.

Uiteindelijk zal ieder dak een keer gerepareerd, gerenoveerd of zelfs vernieuwd moeten worden. Echter kunnen daken tot wel 70 jaar meegaan, mits deze goed worden onderhouden. Negeer je het onderhoud, dan zal het dak steeds verder slijten tot het onder de druk bezwijkt. Dat brengt uiteindelijk hoge kosten met zich mee en dat is zonde.

Niet alleen een oud dak heeft baat bij jaarlijks onderhoud, ook nieuwe daken moeten vanaf het moment dat deze gelegd zijn goed onderhouden worden.

Geef het uit handen

Het onderhouden van je dak is geen gemakkelijke klus. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om zelf op het dak te klimmen. Laat je dakonderhoud daarom ieder jaar uitvoeren door een professioneel dakdekkersbedrijf in Noord-Brabant. Niet alleen hebben zij dit klusje zo geklaard, ze hebben de juiste materialen bij zich om hun veiligheid te waarborgen en het dak grondig te reinigen. Daarnaast hebben ze de expertise om eventuele problemen op te sporen. Het is dan ook onderdeel van een professionele onderhoudsbeurt om het dak te inspecteren. Is alles in orde, dan weet je dat je daar op kunt vertrouwen. Mocht de dakdekker een probleem tegenkomen, dan kan hij dit voor je oplossen. Zo ben je er op tijd bij als er toch een reparatie nodig is en voorkom je grote gevolgen op de lange termijn.

Voordelen op de lange termijn

Goed onderhoud aan het dak heeft een hoop voordelen op de lange termijn.
Ten eerste voorkom je hoge kosten voor reparaties en renovaties. Problemen worden snel opgespoord en ook meteen voor je opgelost. Zo voorkom je ernstige schade en lekkages.

Daarnaast zorgt een dak dat goed onderhouden is voor een hogere waarde van je woning. Het ziet er netjes uit en dat is aantrekkelijk voor potentiële kopers. Bovendien is het zo dat een dak dat in goede staat verkeert, de woning beter isoleert. Gaten, kieren en scheuren worden namelijk voorkomen of vroegtijdig aangepakt, zodat kou en warmte niet naar binnen kunnen. Dat scheelt je weer geld op de jaarnota.

Zo zie je maar dat er veel factoren van invloed zijn op de staat van je dak en hoe jaarlijks dakonderhoud een hoop ellende voorkomt.

Ook interessant