Kachels & open haarden

Zit er warmpjes bij met een elektrische haard

Zit er warmpjes bij met een elektrische haard
Elektrische haarden worden over het algemeen puur voor de sier gebruikt. En niet om de woonkamer te verwarmen. Toch brengt een beetje warmte veel meer sfeer in de woonruimte. Vooral als er een brandend vuurtje in jouw ogen schijnt. En geef nou zelf toe. Een warm en sfeervol vuurbeeld zorgt toch voor de ultieme ontspanning? Juist door deze combinatie krijg je het gevoel alsof je een echte houtkachel in huis hebt. De sfeer van een houthaard en de voordelen van elektriciteit, dat is een elektrische haard mét verwarmingsfunctie. Hierbij moet je wel dicht genoeg bij de haard zitten om de warmte te voelen. Alle reden om lekker bij de haard te kruipen met een kopje koffie. In dit artikel licht ik een tweetal brander technieken toe die een aangename warmte afgeven.

Faber Opti-Myst

We bijten het spits af met de eerste techniek, de Faber Opti-Myst. Bij deze techniek is de elektrische haard voorzien van een kleine waterreservoir die je zelf moet vullen. Wanneer je de waterbak eenmaal met kraanwater hebt gevuld, is het tijd om de haard aan te zetten. Dit doe je met een simpele druk op de afstandsbediening. Vervolgens wordt het water verdampt, waardoor er kleine waterdruppels naar boven stromen. Tegelijkertijd komt de ingebouwde verlichting in actie. Doordat het waterdamp wordt verlicht, ontstaat er een levendig rookeffect. In combinatie met een houtset krijg je het gevoel alsof je naar een echt houtvuurtje zit te kijken. En als je goed luistert, hoor je het geknisper van houtblokjes. Om de illusie van een houtkachel te versterken, geeft de haard ook nog een fijne warmte af. Elektrische haard geven namelijk een maximaal vermogen van 2kW af. Het klinkt niet veel, maar het is genoeg voor een elektrische sfeerhaard.

Faber Optiflame

De tweede techniek die in de schijnwerpers staat, is de Faber Optiflame. Een eenvoudige techniek die niet veel uitleg nodig heeft. Binnenin de elektrische haard is een realistisch houtset geplaatst, zodat de sfeer van een houtkachel wordt nagebootst. Om het vuurbeeld aan te wakkeren, druk je simpelweg met je duim op de aan-knop. Wacht een klein momentje en je ziet vervolgens dat de houtblokken een mooi gloei-effect krijgen. En voilà, de prachtige houtset met LED verlichting geeft de illusie van een echt brandend houtvuurtje. Het voordeel van de Faber Optiflame techniek is dat je niet hoeft om te kijken naar enig onderhoud. Bij de Faber Opti-Myst is dit wel het geval. Hier moet je namelijk de waterbak regelmatig bijvullen om het vuurbeeld aan te wakkeren.

Zit er warmpjes bij met een elektrische haard -Faber

Beide brander technieken verschillen veel van elkaar. Maar één ding blijft hetzelfde. Met een elektrische haard heb je de sfeer van een authentieke houtkachel in huis. Én je profiteert van de vele voordelen van een elektrische haard. Gebruiksvriendelijk, zuinig en sfeervol. Wat wil je nog meer?

Ook interessant