Algemeen

Tips en advies om uw woning tegen brand te beveiligen

Brandveiligheid is een absolute must in iedere woning. Door een defect of kortsluiting kan je huis in een mum van tijd in lichterlaaie staan. Als je thuis bent, kan je nog blussen en de vlammen onder controle proberen te houden. Maar wanneer je buitenshuis bent, zijn de gevolgen meestal desastreus en dreigt je huis in as te worden gelegd. Met een aantal eenvoudige tips slaag je erin om brand te voorkomen. Ontdek ze hier!

Tips voor iedere woonruimte

Gezond verstand en alertheid zijn belangrijke voorwaarden om een brandveilig huis te garanderen. Maar in iedere ruimte van je woning volg je best een aantal brandveiligheidsvoorschriften. Het gaat meestal om kleine en praktische ingrepen die je een hoop ellende besparen. We zetten de voornaamste op een rijtje.

Brandveiligheid in je woonkamer

Hou brandbare materialen zoals gordijnen en tapijten uit de buurt van verlichting (hallogeen ontwikkelt een hoge temperatuur), een open haard, verwarmingstoestellen en kaarsen. Een open haard is heel gezellig, maar vormt ook een risico. Gebruik altijd droog en proper hout om rondvliegende gensters te vermijden. Elektrische toestellen (tv, computer, stereo) zet je altijd uit na gebruik en zorg dat kabels op een veilige manier opgeborgen zijn.

Houd je keuken brandveilig

Ook in de keuken vormt brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt, vooral omdat er verschillende warmtebronnen aanwezig zijn. Laat tijdens het koken vuren nooit onbewaakt achter, ook elektrische vuren kunnen een brand veroorzaken. Houd altijd een branddeken binnen handbereik. Elektrische toestellen (broodrooster, koffiezetmachine, waterkoker) schakel je na gebruik ook uit. Bij een friteuse loert brandgevaar ook altijd om de hoek. Spring er dus voorzichtig mee om.

Handige tips voor een brandveilige woning

Verder zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om brand in je huis te vermijden:
  1. Rookdetectors kan je overal installeren, voorzie er minstens een op elke verdieping.
  2. Zorg dat er een brandblusapparaat in je woning aanwezig is.
  3. Voorzie een aantal vluchtwegen die je kan gebruiken ingeval van brand.
  4. Houd altijd het nummer van de brandweer bij de hand (bewaar ze in je gsm).
  5. Een zaklamp is ook altijd handig wanneer de stroom ten gevolge van een brand uitvalt.

Ook interessant


Build for Life