Pelletverwarming, huiselijk, ecologisch en oergezellig

2 december 2016 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
Pelletverwarming, huiselijk, ecologisch en oergezellig
Alternatieve brandstoffen en innovatieve energieconcepten krijgen meer en meer de aandacht die ze verdienen. Een van die veelbelovende nieuwe brandstoffen zijn pellets, tot voor kort vooral gekend in Scandinavi, Duitsland en Oostenrijk. Maar nu ook in Vlaanderen en Nederland razend populair. Pelletbrandstof heeft een aantal troeven waar we niet langer omheen kunnen. Vooral de feiten dat we hier enerzijds met een prijsstabiele en betaalbare brandstof en anderzijds met de meest milieuvriendelijke brandstof te maken hebben, effenen de weg voor een steile opmars van pellets.

Pellets zijn kleine houten staafjes met een diameter van 6 8 mm en met een lengte van circa 10 30 mm. Ze worden vervaardigd uit zuiver afvalhout afkomstig van zagerijen. Sinds kort worden pellets ook in Vlaanderen en Nederland gefabriceerd. De aanmaak gebeurt onder hoge druk, waarbij harsen als bindmiddel worden gebruikt. In geen geval komen er chemische bindingsmiddelen lijmen aan te pas.

Aangename stralingswarmte

Er zijn genoeg argumenten om met pellets te stoken: ze worden gemaakt van hernieuwbare afvalstoffen en hebben geen invloed op broeikaseffect. Pellets produceren vraagt weinig energie en de aanmaak ervan zorgt voor lokale tewerkstelling. Meer nog, pellets vergroten onze onafhankelijkheid tegenover fossiele brandstoffen. En ze bieden een oplossing voor het beantwoorden aan de Kyoto-norm.

Allures van openhaard

Speciaal voor pellets zijn kachels en ketels ontwikkeld met elektronische ontsteking. Voor een stuk keren we terug naar de romantische tijd van de houtkachels. Met dit verschil dat het comfort van de huidige generatie houtkachels, aangedreven door pellets, in niets te vergelijken is met die van weleer. Pellets bieden comfort, maken het leven gemakkelijk en hebben een buitengewone werking. Zo wordt warme lucht in de ruimte afgegeven en terzelfder tijd ontstaat aan front en zijkanten een aangename stralingswarmte. Het maakt van de pelletkachel een interessante en alternatieve warmtebron voor de tussenseizoenen en een gezellige bijwarming in het winterseizoen met de allures van een openhaard.

Kleine historiek

Maar het gebruik van pellets dateert al van veel vroeger. Amerika begon met pellets te experimenteren in de jaren zeventig ten tijde van de oliecrisis. Later had ook Canada interesse en van hieruit sloeg de pellettechnologie over naar Zweden en Oostenrijk. De Oostenrijkers stelden de pelletbrander voor centrale verwarming op punt. Vandaar dat dit land een uitstekende reputatie geniet op het vlak van volautomatische verwarmingsketels.

CO2-neutraal

De beste ketels en kachels hebben meestal een bijzonder hoog rendement van ongeveer 92 93 procent. Dat wil zeggen dat wie met pellets stookt weinig af te rekenen heeft met as. Van luchtvervuiling is er evenmin sprake. Pellets zijn CO2-neutraal: er komt precies evenveel CO2 vrij bij verbranding als bij het natuurlijke rottingsproces in bos of veld. De vergelijking met de verbranding van een telefoonboek is gauw gemaakt. Blaadje per blaadje verwarmen geeft vanzelfsprekend een hoger rendement.

Zakjes en big bags

Wanneer u besluit om uw pellets te kopen, kunt u deze of ophalen of bij u laten bezorgen. Houtpellets zijn verkrijgbar in handzame zakken van 10 kilo, ideaal voor kleinere kachels, big bags, de zwaardere jongens of grootverpakkingen bevatten ieder 1000 kilo pellets. Afhalen of laten afleveren in bulk is ook mogelijk met een containerwagen die de pellets komt storten of met een bulkauto.

Ook dit nog. U wenst professioneel advies en een uitstekende dienstverlening? Kijk eens naar Delangebv.nl, een leuke aanrader.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo