Voordelen van een pelletkachel

29 april 2016 Bron: Bouw & Wonen
Tegenwoordig zijn er vele verschillende manieren om je woning te verwarmen. Een nieuwe en duurzame manier om je woning te verwarmen is met een pelletkachel. Deze type kachel brand op pellets. Pellets kan je zien als kleine brokjes hout die gemaakt zijn van zaagsel en snippers. In een machine wordt het zaagsel onder hoge druk samen geperst tot kleine ronde staafjes.

Hoe werkt het

Boven in de pelletkachel bevindt zich het reservoir, hier worden de hout pellets ingegooid die vervolgens weer naar de verbrandingskamer worden getransporteerd. De ontbranding van de hout pellets gebeurt via een elektronische ontsteking. Een ventilator zorgt ervoor dat de warme lucht de ruimte ingeblazen wordt, maar heeft daarnaast ook nog twee andere functies. Het dient er tevens voor te zorgen dat de verbrandingslucht via het rookkaneel wordt afgevoerd en dat er weer verse lucht wordt aangevoerd. Onderaan de kachel is er een aslade aanwezig, deze lade is er speciaal ingebouwd om het as op te vangen zodat de verbrandingskamer schoon blijft.

De voordelen

De voordelen van pelletkachels maken het zeer interessant om er één aan te schaffen. De belangrijkste voordeel is natuurlijk de besparing op je stookkosten. Je kan zo'n vijftig procent van je stookkosten besparen en daarmee binnen drie tot vijf jaar je investering hebben terugverdiend. Een ander voordeel is dat het milieuvriendelijk is, de uitstoot is tien keer minder als met een centrale verwarming. De aanschafprijzen van hout pellets zijn relatief laag en daarnaast is het makkelijk verkrijgbaar. Door de ingebouwde software wordt alles volledig automatisch geregeld en zorgt het voor een optimale verbranding. Een ander bijkomend voordeel is dat door de gesloten verbrandingskamer, zuivere warme lucht de kamer in wordt geblazen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er tal van voordelen om er één aan te schaffen. Laat je vooraf wel adviseren door een specialist, zodat er kan worden nagegaan welke type en grootte je nodig hebt. Wellicht is het namelijk bij jouw thuis ook mogelijk om een pelletkachel aan te laten sluiten op de CV. Wanneer dit namelijk het geval is kan je ook besparen op het verwarmen van je koude water.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo