Zink niet weg in je vochtproblemen

19 mei 2017 Bron: Bouw & Wonen
Zink niet weg in je vochtproblemen
Een vaak voorkomend probleem in onze Belgische woningen zijn vochtige muren. Vochtige muren lijken niet gevaarlijk maar ze kunnen wel voor extra problemen zorgen zonder dat je het wilt natuurlijk. Zo kan er schade ontstaan in je woning maar ook de gezondheid van jou en je huisgenoten kan er onder lijden. Snel de vochtproblemen aanpakken is dan ook de boodschap. Vocht aanpakken wordt door de Vlaamse overheid gestimuleerd. Je kan een verbeteringspremie krijgen en genieten van een verlaagd btw tarief van 6%. Ontdek de verschillende soorten vocht en vraag jouw gratis vochtanalyse aan!

vochtproblemen in huis

Soorten vochtproblemen

 • Opstijgend vocht
  Last van vochtplekken ter hoogte van het grondniveau? Dan heb je te maken met opstijgend vocht. Het is grondvocht dat door verouderde funderingen in de gevels van de woning gaat trekken waardoor schimmels zich gaan vormen en behang- en pleisterwerken kunnen loskomen.
  vochtproblemen in huisHet opstijgend vocht kan gemakkelijk worden behandeld door de muren te injecteren of een nieuwe vochtkering te plaatsen.

 • Condensatievocht
  Condensatievocht, ook wel woonvocht genoemd, ontstaat doordat vochtige lucht in huis onvoldoende kan afgevoerd worden, een gebrek aan ventilatie kan dus de oorzaak zijn. Wanneer je last hebt van condensatievocht kan je het herkennen aan schimmelplekken in vochtige ruimtes zoals je keuken en badkamer of het beslaan van je ramen.
  Om condensatievocht te verminderen kan je proberen om wat meer een raam open te zetten zodat de waterdamp afgevoerd kan worden of je kan ventilatieroosters in het raam gaan plaatsen.

  vochtproblemen in huis
 • Doorslaand vocht
  Als de buitengevel van je woning beschadigd is dan verliest de woning een beschermende functie. Het regenwater kan snel naar binnen lopen door scheurtjes of spleten in de gevel. Je binnenmuren zullen het water absorberen en zo worden de binnenmuren vochtig waardoor je zichtbare vochtplekken krijgt.

  Meestal is doorslaand vocht op te lossen door de muren te impregneren met een coating die voorkomt dat het water in de muren gaat sijpelen. Als dit niet volstaat, kan je de buitenmuur gaan isoleren.

 • Koudebruggen
  Dit zijn plaatsen in de muur waar de isolatie onderbroken is. Bijvoorbeeld in een spouwmuur kunnen deze koudebruggen ontstaan doordat er isolatie niet goed verdeeld is of dat de isolatie weggezakt is. Zo vormt zich een koude plek waar het vocht plaats heeft om te condenseren.
  Om de koudebruggen terug op te vullen wordt er eerst met een camera in de muur nagekeken hoe groot ze zijn en indien nodig kan men de spouwmuren opnieuw isoleren.

  vochtproblemen in huis
 • Huiszwammen
  Deze schimmels kunnen veel schade aanrichten. De schimmel maakt houtstructuren week en zo gaat het rotten. Huiszwammen kunnen ook pleister- en metselwerken aantasten waardoor je woning onstabiel wordt en in sommige gevallen zorgen huiszwammen ervoor dat de woning onbewoonbaar verklaard wordt.

  De schimmel kan je herkennen aan de ronde vorm met een bruinrode kleur en witte randen. Bij het verwijderen van de huiszwam moeten zowel het vruchtlichaam als de sporen en schimmeldraden vernietigd worden. Het is een delicate behandeling die je dus het best aan een professional overlaat.

  vochtproblemen in huis

  Voorkom (verdere) schade aan je woning

  Een vochtprobleem dat al langere tijd aanhoudt, kan heel nefast zijn voor de stabiliteit en gezondheid van je woning. Beschadigd pleisterwerk, houtwerk dat gaat rotten, metaal dat gaat roesten,... Deze schade doet de waarde van je woning dalen en kan je een pak geld kosten aan herstellingswerken. Wacht daarom niet langer en vraag een gratis vochtanayse om zo jouw problemen op te lossen.

  vochtproblemen in huis

  Voordelen behandeling vochtproblemen

  ✓ 󠁶Een aangenamere en gezondere lucht in je woning
  ✓ Gedaan met ongezonde schimmels
  ✓ Goed voor levensduur van de muren, gordijnen en meubelen
  ✓ Woning stijgt in waarde
  ✓ Geniet van de verbeteringspremie van 750€ (vraag het aan jouw vochtexpert)
  ✓ Verlaagd btw tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar

  Gevaren en gevolgen

  Vochtproblemen kunnen dus heel wat schade berokkenen, zowel aan je woning als aan je gezondheid. Gezondheidsklachten kunnen onder andere zijn: problemen met luchtwegen, hoofdpijn, een toename van reumaklachten, allergieën,...

  vochtproblemen in huis

  Vochtige plaatsen zijn een broeihaard voor bacteriën en trekken ongedierte aan. Onder andere huisstofmijt, zilvervisjes, pissebedden en andere insecten voelen zich thuis in deze vochtige plaatsen. Bij huisstofmijt kunnen de uitwerpselen zorgen voor allergische reacties zoals kortademig worden, hoesten of astmatische symptomen.

  vochtproblemen in huis

  Aarzel niet om jouw vochtproblemen te laten behandelen. Je zal er heel wat ongemakken mee kunnen vermijden.

  Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo