Architectuur

Wind 'afleesbaar' op gevel transformatorgebouw

Op de Afsluitdijk komt een transformatorgebouw met een kinetische gevel die de wind afleesbaar maakt. De gevel, die bestaat uit 17.000 bewegende plaatjes, opent zich verder naarmate het harder waait. Dat meldt Olivier + Partners > Architecten. Dit bureau heeft het gebouw, dat onderdeel wordt van het centrum voor duurzaamheid op de Breezanddijk, ontworpen. De plaatjes zijn gemaakt van zacht glanzend, geanodiseerd aluminium in verschillende tinten. De fluctuerende koelingsbehoefte van de transformatoren is aanleiding geweest voor de ontwikkeling van deze kinetische gevel, meldt Olivier + Partners.

Aangezien bij hardere wind de koelingsbehoefte toeneemt - als gevolg van de toenemende hoeveelheid energie die door de windturbines gegenereerd wordt - is de gevel zo ontworpen, dat deze bij hardere wind ook daadwerkelijk verder open gaat en meer luchtdoorlating genereert.

Bij iedere windvlaag zullen er direct rimpelingen over de gevel gaan, waardoor de energie van de wind afleesbaar wordt in het gebouw. Zodra het harder gaat waaien, worden de ruimtes tussen de plaatsjes groter en herkenbaarder. De warmte die ontstaat door het koelingsproces in het gebouw, zorgt voor extra comfort voor de vogels die het groene dak als rustplek kunnen gebruiken.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant