Architectuur

Wijnmuseum in walsende beweging

In de Franse stad Bordeaux is het museum La Cité du Vin geopend. Het gebouwontwerp van Anouk Legendre en Nicolas Desmazières roept in een wervelend gebaar ‘de ziel van de wijn’ op. Gesitueerd tussen het stadscentrum en de rivier is het nieuwe museumgebouw een glanzende blikvanger. Het gebouw, tien verdiepingen en 55 meter hoog, valt op met zijn vloeiende beweging omhoog en reflecterende huid, die het aanzicht veranderen per seizoen en tijdstip.

De gevel bestaat uit gezeefdrukte glazen panelen en geperforeerde, iriserend gelakte aluminium panelen. Het gebouw zelf heeft bewust geen herleidbare vorm, maar is wel degelijk doordrenkt van symboliek.

Vloeiend en sensueel

Het ontwerp door Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU Architects verwijst naar de knoestige wijnstokken, het walsen van wijn in een glas en de draaikolken in de Garonne, die aan de voet van het gebouw stroomt. De architectuur roept de ziel en vloeibare natuur van de wijn op, “vloeiend en rond, immateriëel en sensueel”, aldus XTU Architects.

Lees verder en bekijk meer afbeeldingen op Architectenweb.nl

Ook interessant