Verbouwen

Museum De Lakenhal presenteert Open Huis Festival

Museum De Lakenhal gaat bijna restaureren en uitbreiden. Om iedereen de mogelijkheid te bieden de collectie te komen bewonderen voordat deze op reis gaat, organiseert het museum in het weekend van 7 & 8 mei een Open Huis Festival. Op beide dagen een doorlopend programma van films en lezingen in het auditorium en live muziek van het Rembrandt Frerichs Trio en het Leids Kamerkoor, die hun repertoires speciaal hebben toegesneden op de collectie. Gedurende hele dag starten korte Art Talks bij spraakmakende collectiestukken. Het museum is het hele weekend gratis toegankelijk en vol feestelijke activiteiten. In de entreehal worden versnaperingen aangeboden en is de interactieve ARTtube Mobiel voor iedereen beschikbaar. Het weekend wordt afgesloten met een verrassende muzikale uitsmijter.

zaterdag 7 mei

Het Rembrandt Frerichs Trio verzorgt om 14 uur een speciale editie van ‘De kunst van het Trio’, hun reeks museumconcerten met muziek speciaal gecomponeerd voor de collectie. Museumdirecteur Meta Knol vertelt om 13:00 en 15:30 uur in het auditorium over het vernieuwde museum en om 13:45 geeft conservator moderne kunst Judit Krijgh-Bozsan een lezing over Theo van Doesburg.

zondag 8 mei

Het Leids Kamerkoor geeft drie concerten omringd door de middeleeuwse altaarstukken op zaal, om 12:30, 13:30 en 15:00 uur. Architect Ninke Happel van bureau HCVA, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van Museum De Lakenhal, vertelt om 13:00 uur over hun onderscheidende werkwijze. Conservator kunstnijverheid Prosper de Jong geeft om 13:45 uur een lezing over de vele in het gebouw vastgemetselde collectiestukken en Bouke Kapteijn, projectleider van de restauratie en uitbreiding, vertelt om 15:30 uur over de nieuwbouw. Het weekend sluit af met een verrassende muzikale uitsmijter.

Collectie op reis

De feestelijke heropening van Museum De Lakenhal staat gepland voor medio 2018. Tot die tijd gaan topstukken op reis naar musea in binnen- en buitenland, waaronder het Mauritshuis en het Dordrechts Museum. Het Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden krijgt een tijdelijk onderkomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Restauratie & uitbreiding

De ‘Laecken-Halle’ uit 1640 wordt in oude luister hersteld. Er komt een nieuw, comfortabel entreegebied met een museumcafé en –winkel. Aan de achterzijde wordt het museum uitgebreid met twee nieuwe tentoonstellingszalen en ruimte voor kantoren en expeditie, aan de Lammermarkt. De restauratie & uitbreiding van Museum De Lakenhal is in handen van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Julian Harrap Architects. Meer informatie op www.lakenhal.nl/vernieuwt.

Ook interessant