Museum De Lakenhal maakt zich op voor restauratie en nieuwbouw

  NL   6 januari 2015 Bron: Lakenhal
Museum De Lakenhal sluit het jaar 2014 succesvol. Het museum blikt trots terug op een jaar vol hoogtepunten met in het voorjaar de presentaties rond Gerrit Dou en Zeven Eeuwen Leids Laken. In het najaar presenteerde het museum de deftige portrettenparade van Rudi Fuchs en werd het jaar afgesloten met de presentatie van het Definitief Ontwerp voor de restauratie en nieuwbouw. Museum De Lakenhal verwelkomde in 2014 ruim 65.000 bezoekers die het museum met een gemiddeld rapportcijfer 8 waardeerden.

Gerrit Dou

Met de tentoonstelling ‘Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York’ bracht Museum De Lakenhal met de grootste privécollectie van Dou een wereldprimeur. Er kwamen 42.000 bezoekers speciaal voor deze tentoonstelling naar het museum.

Leids Laken

De geschiedenis van de Leidse textielindustrie stond in 2014 centraal in de presentatie ‘Zeven eeuwen Leids Laken’ en met de lancering van een serie hedendaagse textielontwerpopdrachten voor Nieuw Leids Laken. Christie van der Haak maakte in 2014 het eerste ‘Nieuw Leids Laken’ en in het najaar werd een Open Call uitgezet voor jong talent voor de tweede stof in de reeks.

Een deftige portrettenparade

Voor ‘Een Deftige Parade’ selecteerde Rudi Fuchs een portrettenparade waarbij de bezoeker werd aangezet tot ‘kijken en bekeken worden’. De Deftige Parade is nog te zien t/m 31 mei 2015.

Convenant met het Rijksmuseum

Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum sloten in 2014 een officiële samenwerkingsovereenkomst in intensiveerden een samenwerking op het gebied van collectie, tentoonstellingen, onderzoek en publieksbereik.

Restauratie en Nieuwbouw

Eind november presenteerden de architecten Julian Harrap Architects (London) en Happel Cornelisse Verhoeven (Rotterdam) het Definitief Ontwerp voor de restauratie en nieuwbouw van het museum met een uitgesproken, eigenzinnig ontwerp.

American Friends

Museum De Lakenhal lanceerde samen met het bestuur van het Lucas van Leyden Mecenaat ‘American Friends of Museum De Lakenhal’: een fondsenwervingsprogramma naar Amerikaans model. Het museum ontving via dit American Friends-fonds reeds diverse donaties.

Vooruitblik 2015

Het jaar 2015 zal grotendeels in het teken staan van de restauratie en nieuwbouw van het museum. De eerste helft van 2015 zal vooral gericht zijn op de voorbereidingen en daarmee ook de sluiting van het museum. Vanaf medio 2015 zal gestart worden met de bouwwerkzaamheden, de heropening van het museum slaat gepland voor het najaar van 2017 met een tentoonstelling rond ‘100 jaar De Stijl’. In 2015 zal het museum het eerste deel van het jaar nog geopend zijn en het gehele jaar volop zichtbaar blijven met deelcollecties op locatie. Zo zal ‘De Nachtwacht van de 16e eeuw’, het monumentale altaarstuk van Lucas van Leyden (1526-27), vanaf het najaar te zien zijn op de Eregalerij van het Rijksmuseum en zullen deelcollecties in o.a. het Mauritshuis, het Rembrandthuis en het Dordrechts Museum te zien zijn. Daarnaast programmeert het museum in 2015 de volgende projecten op locatie:

Verwoest Huis Leiden (medio mei-augustus 2015)

Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen zal aan de achterzijde van Museum De Lakenhal de sloopwerkzaamheden voor de realisatie van de nieuwbouw inluiden. Om de panden die voor de realisatie van de nieuwbouw zullen worden gesloopt een laatste eerbetoon te brengen, is beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen gevraagd om in twee panden een grootse architectonische ingreep te verrichten. Marjan Teeuwen bouwt en beeldhouwt van binnenuit in de panden - met alle daar aanwezige materialen - aan een aantal sculpturale vormen die zullen leiden tot een nieuwe architectonische beleving. ‘Verwoest Huis Leiden’ is het zesde project binnen een reeks installaties van Teeuwen.

Global Imaginations (27.06.2015- 04.10.2015)

Museum De Lakenhal brengt de tentoonstelling ‘Global Imaginations’ op industrieel erfgoed De Meelfabriek in Leiden. In ‘Global Imaginations’ wordt een rijke schakering van wereldbeelden bijeen gebracht: de wereld gezien door de ogen van individuele kunstenaars afkomstig uit uiteenlopende delen van de wereld. Het museum werkt hiervoor samen met de Universiteit Leiden en het Nationaal Museum van Wereldculturen, ter gelegenheid van het 440-jarig bestaan van de Leidse universiteit.

Nieuw Leids Laken

Museum De Lakenhal riep in het najaar van 2014 ontwerptalent onder de 35 jaar op om de tweede stof in de reeks Nieuw Leids Laken te ontwerpen. In het voorjaar van 2015 selecteert een vakjury het winnende ontwerp. Tot in 2017 wordt jaarlijks een opdracht gegeven om een nieuwe wollen stof te ontwikkelen op basis van de Leidse lakentraditie en de collectie van Museum De Lakenhal. De serie wordt vanaf najaar 2017 per strekkende meter verkocht in de museumwinkel.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo