Architectuur

Shortlist architectenselectie Museum De Lakenhal bekend

Voor de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden hebben zich maar liefst 47 internationale architectencombinaties aangemeld. De selectiecommissie heeft uiteindelijk vijf toparchitecten kunnen selecteren. De vijf geselecteerde architectencombinaties zijn in willekeurige volgorde: SeARCH.nl, Van Hoogevest Architecten/UN Studio, Happel Cornelisse Verhoeven, Architectenbureau K. van Velzen en het Belgische bureau 51N4E. De selectiecommissie bestaat uit o.a. rijksbouwmeester Frits van Dongen, stadsbouwmeester Maarten Schmitt en museumdirecteur Meta Knol.
Meta Knol: “Wij zijn ontzettend gelukkig met deze selectie en zien de tweede ronde met veel belangstelling tegemoet.”

Visie
De vijf architecten presenteren begin september een visie en een plan van aanpak. Op basis daarvan stelt de selectiecommissie dit najaar één van de architecten voor aan het college van B & W. De architect heeft vervolgens naar verwachting enkele maanden nodig om zijn visie om te zetten in een eerste ruimtelijk ontwerp.

Restauratie en uitbreiding
In de periode 2015–2017 zal restauratie en uitbreiding plaatsvinden, waarmee Museum De Lakenhal haar positie als onderscheidend 21e eeuws museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden verder zal verstevigen. Naast de restauratie van het rijksmonument de ‘Laecken-Halle’ uit 1641 en de daarachter gelegen schilderijenzalen, wordt een nieuwe ruimte voor wisselende tentoonstellingen gebouwd. De publieksvoorzieningen in het museum worden verbeterd door realisatie van een nieuw entreegebied, een publiekszaal en museumhoreca.

Investeren in cultuur
Wethouder Jan-Jaap de Haan: “Leiden blijft investeren in haar cultuursector. Voor zo'n bijzondere cultuurinvestering hoop je op een bijzondere architect. Dat er zoveel belangstelling was, van over de hele wereld, overtrof mijn stoutste verwachting. Met deze mooie shortlist zetten we een volgende stap naar een bijzonder ontwerp voor nieuwbouw en een goede restauratie van de oude Laecken-Halle."

Museum De Lakenhal
Museum De Lakenhal is een eigentijds en avontuurlijk netwerkmuseum met een hoogwaardige collectie van (inter)nationaal belang en een opvallend tentoonstellingsprogramma. Het museum maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en bij te dragen aan hun ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg of Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.

Ook interessant