Architectuur

Plannen Munchmuseum in Oslo goedgekeurd

Het stadsbestuur van Oslo heeft vier jaar nadat het Spaanse HerrerosArquitectos de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Edvard Munch Museum won, eindelijk de plannen goedgekeurd. Het gebouw met de naam Lambda zal op een prominente plek in de Noorweegse hoofdstad verrijzen in de aan het water grenzende wijk Bjørvika.

Het ontwerp van HerrerosArquitectos werd in 2009 al geselecteerd, maar is door onenigheid over de locatie nog niet gerealiseerd. De jury roemde destijds onder meer de stedelijke, museale en constructieve facetten van het ontwerp. Ook de kenmerkende verticale oriëntatie waarin publieke expositieruimtes afgewisseld worden met gesloten kantoor- en serviceruimtes viel in de smaak.

Flexibiliteit
De verticale organisatie van de hoofdfuncties zijn ondergebracht in volumes van verschillende groottes wat volgens het Spaanse bureau overzicht biedt aan de bezoekers. Doordat de volumes afzonderlijk afsluitbaar zijn, nodigen ze uit tot flexibel gebruik, aldus de architect.

Stedelijke context
Volgens HerrerosArquitectos gaat het gebouw een open en transparante dialoog aan met de natuur en de stedelijke structuur. De transparante gevel biedt uitzicht op het historische stadscentrum en de fjord. Op de gevel aan de westzijde zullen museumactiviteiten op een continu veranderend scherm te zien zijn vanuit de publieke ruimte, zo omschrijft het Spaanse bureau.

Lees verder op Architectenweb.nl