Ontwerp vernieuwing De Lakenhal gepresenteerd

  NL   1 december 2014 Bron: Architectenweb
Vrijdag is het definitief ontwerp voor de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden gepresenteerd. Bij deze ingreep hanteren de architecten het principe van ‘nobele eenvoud’, zo meldt het museum. De nieuwe tentoonstellingsvleugel vormt een hedendaagse interpretatie van de baksteenarchitectuur van het bestaande museumcomplex. De nieuwbouw, ontworpen door Happel Cornelisse Verhoeven, komt aan de achterkant van het complex. Op die manier wordt een eigentijdse laag toegevoegd aan het bestaande ensemble van gebouwen uit verschillende tijden. De vier afzonderlijke gebouwdelen worden verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ te heropenen.

Dankzij het nieuwe gebouw ontstaat tevens een alzijdig museumcomplex, dat als een herkenbaar baken moet functioneren in het Cultuurkwartier. In de lage flanken wordt aansluiting gezocht met de naastgelegen burgerhuizen, terwijl naar boven toe een eigenzinnig postuur ontstaat. De nieuwbouw behelst twee zalen, die zijn voorzien van natuurlijk bovenlicht en uitzicht bieden op de stad.

De restauratie van de zeventiende-eeuwse lakenhal wordt uitgevoerd naar ontwerp van het Britse Julian Harrap Architects. Uitgangspunt is het aanbrengen van een fijnzinnige balans tussen de tijdlagen die als gevolg van verschillende verandering zijn terug te vinden. Op deze manier blijven sporen uit het verleden zichtbaar en vormen ze een ‘uniek patina’.

Lees verder op Architectenweb.nl

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo