Wijgmaal krijgt nieuwe woonzorgcampus

  BE   29 april 2015 Bron: Architectura
120 rusthuiskamers, 26 assistentiewoningen en bijhorende voorzieningen, dat is de uitdaging voor Senior Living Group, A33, Democo en Dethier. Op vraag van het OCMW van Leuven slaan zij de handen in elkaar om een nieuwe woonzorgcampus te bouwen in Wijgmaal. Middels een contractuele publiek-private samenwerking zal het team het nieuwe zorgcentrum niet alleen ontwerpen en bouwen, maar ook exploiteren, financieren en onderhouden. Het hele project moet tegen april 2016 klaar zijn.

Plaats in het landschap

Voor A33 staat een publiek park in het verlengde van de Weduwenrij centraal, op de rand van natuurgebied het Wijgmaalbroek. De assistentiewoningen verbinden de gevellijn van de Weduwenrij door tot bij het Broek. Een tweede bouwstrook, evenwijdig met het woonzorgcentrum, werkt het bouwblok langs de Sint-Hadrianusstraat en het Wijgmaalbroek af met een private dementietuin. Die sluit aan op de private tuinen van de woningen van de straat. Tussen de flats en het wooncentrum ontsluit een kleiner semiprivaat park het complex.

Duurzaamheid en materialen

Op verschillende gebieden wordt er rekening gehouden met de duurzaamheid van het complex. Ten eerste wordt het woonzorgcentrum voorzien van een paddenstoelvloer met lichte tussenwanden voor een maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid. Ook krijgt het woonzorgcentrum een K-peil 30, voor de assistentiewoningen geldt E50. Voor de toiletspoelingen zal regenwater gebruikt worden en tenslotte kiezen de architecten voor duurzame materialen, waaronder prefabbeton, baksteen en houten invullingen.

Naast louter duurzaam materiaal worden er nog andere materialen gebruikt. Ten eerste moet een gelede gevelstructuur in licht beton, ingevuld met glas en hout, de gebouwen als objecten in het weidelandschap van het Broek neerzetten. Een meer aardkleurige sokkel in baksteen moet ervoor zorgen dat het woonzorgcentrum zweeft en pronkt tussen de nabijgelegen kerk en het Broek.

Lees verder op Architectura

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo