Nieuwbouw

Woon- en stadsontwikkelingsproject Sion krijgt eerste steen

Burgemeester Frank Boogaerts heeft samen met de bestuurders van de projectontwikkelaar, een tijdelijke vereniging van DMI Vastgoed, Vanhout Projects en Willemen Real Estate de eerste steen geplaatst van het nieuwe woon- en stadsontwikkelingsproject Sion langs de vesten in Lier. Op de site verschijnen 147 nieuwe woningen met ondergrondse parkeergarage.
Tot voor kort was de Sionsite in Lier de thuis van de stadsmagazijnen. Toen het stadsbestuur in 2006 besliste om deze diensten te verhuizen naar een andere locatie in de stad, kwam deze centraal gelegen site vrij voor een ambitieuze herbestemming. De stadsmagazijnen gingen eind 2013 onder de sloophamer. De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) die ook op de site gehuisvest is, wordt in het project geïntegreerd en uitgebreid. Gezien de ligging – vlak bij de winkelstraat Berlarij en op wandelafstand van het centrum – is dit alvast een ideale plaats om wonen in de stad aan te moedigen. De nabijheid van de vesten is bovendien een kans om kwalitatief openbaar domein te creëren.

147 nieuwe woningen

Het project Sion omvat de bouw van 68 appartementen met zicht op de Nete en het natuurgebied Nazareth, 31 appartementen aan het nieuwe SASK-plein enerzijds en 48 grondgebonden woningen anderzijds. De grotere appartementen hebben een grote glaspartij en ruime terrassen tot 20 vierkante meter. De appartementen op het gelijkvloers beschikken over een tuin. Het project is op maat van de stad met een unieke ligging: in de historische kern en aan de vesten.

De gebouwenrijen liggen als vijf vingers van een hand naast elkaar op de site en haaks op het SASK en de Netevallei. Aan de uiteinden van de vingers bevinden zich telkens appartementen. Centraal op de site worden grondgebonden gezinswoningen voorzien.

Geconcipieerd als rijwoningen voldoen deze woningen aan alle eisen die jonge gezinnen stellen. Een moderne, energiezuinige woning met tuin, in de stad, en met de neus in het groen. Bovendien is de volledige site, omwille van het autoluwe karakter, kindvriendelijk.

Het project wordt verkocht en uitgevoerd in twee fasen. Tegelijk met de eerste fase worden de vesten heraangelegd, zodat er bij de beëindiging van fase 1 een volwaardige ontsluiting van de gebouwen is. In die eerste fase worden 19 gezinswoningen en 54 appartementen te koop aangeboden.

Sion in Lier door Willemen Groep

Drie nieuwe pleinen en een brug over de Nete

De site zelf wordt aangelegd als een verkeersvrij woonerf met verschillende pleinen. De auto staat veilig ondergronds. Het SASK-plein is een van de drie nieuw te creëren pleinen die een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners zullen vormen.

Sion zal de stad en natuurgebied Nazareth met elkaar verbinden. Om de toegankelijkheid van het natuurgebied vanuit het woongebied te verhogen, komt er een nieuwe fiets- en wandelbrug over de Kleine Nete.

4 partners in een publiek-private samenwerking

Sion is een publiek-private samenwerking tussen de stad en de THV Sion Netezicht, die bestaat uit DMI Vastgoed, Vanhout Projects en Willemen Real Estate. De ontwikkelaars doen voor de technische studies beroep op de expertise van Grontmij, voor het ontwerp wordt samengewerkt met a2o-architecten. De tijdelijke vereniging van aannemers Democo, Vanhout en Willemen General Contractor realiseert de bouwwerken.

Sion in Lier door Willemen Groep