Wie nu nog een woning wil kopen kan nog van de woonbonus genieten

  BE   8 oktober 2019 Bron: Bereal
Wie nu nog een woning wil kopen kan nog van de woonbonus genieten
“Er is heel wat onduidelijkheid voor de Vlaming omtrent de afschaffing van de woonbonus. De laatste dagen werd het gevoel gecreëerd dat het geen zin meer heeft om nu nog een woning te kopen en nog te genieten van de huidige woonbonus. Maar zo zwart-wit is het niet.” zo zegt Cedric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed

Heel wat Vlamingen vrezen momenteel dat ze niet meer kunnen genieten van de woonbonus als ze de komende weken een woning kopen. Heylen Vastgoed geeft aan dat - voor aankopen die voor eind november kunnen plaatsvinden - de consument wel nog van de huidige regelgeving kan genieten.

“Het is zo dat voor eenvoudige dossiers die vlot kunnen afgehandeld worden, de consument wel nog van de woonbonus zal genieten. Maar de doorslaggevende voorwaarde hierbij is het ondertekenen van de kredietakte, die gekoppeld is aan het verlijden van de authentieke akte. Het schoentje wringt namelijk wanneer de banken niet meer mee kunnen om de kredietakte rond te krijgen. En wij schatten in dat het zo zal zijn naar eind december toe, wanneer de feestdagen eraan komen.”

Cedric Vanhencxthoven, zaakvoerder Heylen Vastgoed

“Daarnaast valt dit ook op te lossen met een aankoop- en verkoopbelofte. De aankoop- en verkoopbelofte wordt opgemaakt wanneer een compromis nog niet kan worden opgemaakt omwille van cruciale info die de verkoper nog niet kan aanleveren over de woning. Denk hierbij aan de stedenbouwkundige informatie, het bodemattest, etc. Het duurt soms wel een paar weken om al die documenten te verkrijgen. Met de aankoop- en verkoopbelofte kan je alvast naar de bank gaan om een krediet aan te vragen. De banken moeten natuurlijk wel kunnen en willen meewerken om alles nog tijdig rond te krijgen. Lukt het niet om de authentieke akte en de kredietakte voor eind dit jaar rond te krijgen, dan val je vanaf januari 2020 in het nieuwe systeem met 6 procent registratierechten.”

Cedric Vanhencxthoven, zaakvoerder Heylen Vastgoed


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo