Werknemers en particulieren helpen Kortrijks bedrijf aan groene energie

  BE   18 april 2018 Bron: Vlaamse regering Verstuur
Werknemers en particulieren helpen Kortrijks bedrijf aan groene energie
Foto: Tommelein.com
Op een heel zonnige zeventiende april werden de 2000 hoogrendementspanelen op het dak van drukkerij INNI Group aangesloten. Samen zijn ze goed voor 600 KW of 90% van de energiebehoefte van het bedrijf, maar ook voor een jaarlijkse daling van 190 ton van de CO2 uitstoot en een energiefactuur die een kwart lager ligt dan voorheen. Het project werd mogelijk gemaakt via derdepatijfinanciering, wat in dit geval Ė voor het eerst - ook inhoudt dat de medewerkers kunnen mee investeren in de groene toekomst van hun bedrijf.

Voor het eerst beleggen werknemers in grootschalig zonnedak

Het was Vlaams minister van Energie Bart Tommelein die, ook in het bijzijn van burgemeester Vincent Van Quickenborne, de grote industriŽle installatie in werking stelde tijdens de NoonTalk van Kortrijk-Noord. De minister is tevreden met de inspanningen die hier geleverd worden om duurzame energie op te wekken en hij is lovend voor de manier waarop dit project tot stand is gekomen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ĎDerdepartijfinanciering is een ideale oplossing voor vele bedrijven om over te schakelen op hernieuwbare energie zonder dat hun competitiviteit in het gedrang komt: een gespecialiseerd derde bedrijf investeert in maatregelen en onderhoudt de installatie gedurende een bepaalde tijd. Als ontvangend bedrijf kan je de diensten terugbetalen met de besparing op je elektriciteitsfactuur. Het is mooi om te zien hoe werknemers hier mee kunnen investeren en delen in de winst! Participatie vergroot het draagvlak voor hernieuwbare energie en versnelt de energietransitie.í
Manu Jans, CEO van GreenPulse, gespecialiseerd ontwikkelaar, financierder en beheerder van de installatie, licht toe: ĎHet zonnedak werd gedeeltelijk gefinancierd via crowdlending. Particulieren en werknemers van de dakeigenaar investeren een bedrag tussen Ä2000 en Ä 50.000 en kunnen rekenen op een gewaarborgd nettorendement van 3,9% op een 8-jarige lening. Daarmee legt de investeerder een mooi groen spaarboekje aan. Dat ook werknemers participeren is een primeur, die nu al interesse en navolging krijgt.í

Met verenigde energie

Voor zonnepaneelprojecten voor bedrijven coŲrdineert GreenPulse de initiŽle studies, , de contractuele overeenkomsten, staat het in voor de uitvoering van de gedetailleerde technische voorstudies, regelt het de financiering, stelt het een bouwfirma aan en beheert het park gedurende de volledige looptijd. Het bedrijf realiseerde al diverse projecten in binnen- en buitenland. Onlangs haalde het, via de multinational PepsiCo, een groot project binnen voor 18 zonnedaken bij hun leveranciers in India.
Naast de participatie van particuliere investeerders, is GreenPulse zelf ook investeerder. Voor de bankfinanciering van dit project maakt GreenPulse gebruik van de Belfiusí Energy Efficiency Package.

Voor de constructie van het zonnedak in Kortrijk deed GreenPulse een beroep op ExtraPower. Deze gespecialiseerde bouwfirma installeerde op het dak van drukkerij INNI Group de 2000 premium zonnepanelen die vorige week de AREI Keuring kregen.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne is tevreden met dit project dat volgens hem perfect past binnen de ambities van Kortrijk klimaatstad.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo