Stadhuis Oostende produceert voortaan zelf groene stroom

  BE   15 maart 2018 Bron: Vlaamse regering
Stadhuis Oostende produceert voortaan zelf groene stroom
Zonnepanelen op het dak van het Stadhuis van Oostende
In het kader van het Energiezorgplan, dat als doel heeft om de belangrijkste stadsgebouwen in Oostende energiezuinig te maken, werden eind februari 314 zonnepanelen geplaatst op het dak van het stadhuis. De installatie, die maximaal gebruikmaakt van de beschikbare ruimte op het dak, zal voldoende groene stroom leveren om ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik van het stadhuis te dekken.

In juli 2016 lanceerde Energiehuis EOS in samenwerking met Eandis en de stad Oostende een ambitieus Energiezorgplan. Het doel van dat plan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het elektriciteits- en brandstofverbruik van de betroffen stadsgebouwen met 20 tot 25% terug te dringen, goed voor een totale CO2-reductie van 285 ton/jaar. ďHet totale kostenplaatje van de ingrepen wordt geraamd op 2 miljoen euro. Dankzij de gerealiseerde energiewinsten wordt deze investering op 10 jaar tijd terugverdiendĒ, zegt Tom Germonprť, schepen voor energiebeleid en voorzitter van EOS.

In 2017 werd het dak van het stadhuis volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe dakisolatie. Na voltooiing van die werken werden er nu 314 fotovoltaÔsche zonnepanelen op het dak geplaatst, waarbij de beschikbare ruimte maximaal benut werd. Elk paneel heeft een vermogen van 295 Wp, goed voor een totaal geÔnstalleerd vermogen van 92,6 KWp. De installatie op het stadhuis zal naar verwachting ongeveer 85.000 kWh per jaar opbrengen, wat overeenkomt met 15% van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het stadhuis.

Stadhuis Oostende produceert voortaan zelf groene stroom

Op een scherm in de inkomhal van het stadhuis zal de actuele opbrengst, de totale opbrengst sinds de start van de installatie en de vermeden CO2-uitstoot getoond worden. Zo kunnen burgers en bezoekers de productie van zonne-energie op het stadhuis mee volgen.

Tijdens een persmoment op 15 maart 2018 om 10.00 uur werd de installatie plechtig ingehuldigd door de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte, schepen voor energiebeleid Tom Germonprť en schepen voor stadsgebouwen Martine Lesaffre, in aanwezigheid van Vlaams minister voor energie Bart Tommelein.

ďAls geboren en getogen Oostendenaar ben ik heel fier om vandaag op het dak van ons eigen stadhuis maar liefst 314 zonnepanelen te mogen inhuldigen. Lokale overheden zijn erg belangrijk voor de energieomslag. Gemeenten en steden die investeren in hernieuwbare energie geven het goede voorbeeld aan hun burgers, verlagen hun energiefactuur ťn dragen bij aan een schoner klimaat en een betere gezondheid voor ons allemaalĒ, verklaart minister Tommelein.

Intussen werkt EOS samen met de stad Oostende en Eandis aan de opmaak van een tweede Energiezorgplan. Daarin is het de bedoeling om de energievoorziening van de stad verder te verduurzamen.

Stadhuis Oostende produceert voortaan zelf groene stroom

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo